Peter Handzuš Rôzne

Väčšina nemocníc na Spiši nemá problém s výpoveďami lekárov

Vo väčšine dôležitých nemocníc na Spiši sa neobávajú akútnej situácie s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, keďže lekári tu výpovede nedali. Najkomplikovanejšia je situácia v Popradskej Nemocnici.

V Ľubovnianskej nemocnici, n.o., sa k výpovediam pripojilo 18 z 55 lekárov, tí však následne k 1. novembru svoju výpoveď stiahli. „Spĺňame minimálne požiadavky na personálne a materiálno–technické zabezpečenie a plne budeme zabezpečovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu,“ priblížil manažér ľudských zdrojov Ľubovnianskej nemocnice Juraj Sroka.

Podobná situácia je aj v nemocnici Kežmarok, n.o., kde nepodal výpoveď ani jeden lekár. „Nás hromadné výpovede nijako neovplyvnili. V našej nemocnici nedal výpoveď žiaden lekár, ideme v bežnom režime. Všetky oddelenia nám fungujú tak, ako fungovali, dúfam, že sa nič mimoriadne neudeje. Dávno som pochopil, čo sú to pilieroví zamestnanci, na čom to funguje a na čom to nefunguje,“ konštatoval riaditeľ nemocnice Štefan Volák. V nemocnici v Kežmarku pracuje 38 lekárov a toto zdravotnícke zariadenie disponuje všetkými základnými oddeleniami okrem neurológie.

Výpovede nedali lekári ani v nemocniciach v Levoči a Krompachoch, ktorých správcom je skupina Agel SK. Zdravotnú starostlivosť, by tu tak mali poskytovať ako doteraz. „Nemocnica v Krompachoch má celkom 37 lekárov, v Levoči pracuje 75 lekárov,“ priblížila hovorkyňa Agel SK Hana Szotkowska.

Na Spiši sú však aj nemocnice, v ktorých sa lekári pripojili k Lekárskemu odborovému zväzu a dali výpoveď. „V nemocnici v Spišskej Novej Vsi v súčasnosti evidujeme 15 výpovedí z viacerých oddelení, ktorým výpovedná lehota skončí koncom novembra,“ uviedla hovorkyňa Sveta zdravia Veronika Deckerová. Ku konkrétnemu stavu a prípadným opatreniam sa však bude vedieť vyjadriť až začiatkom decembra. „Urobíme všetko preto, aby pacient prípadné komplikácie nepocítil,“ ubezpečila. Nemocnica v prípade reálneho odchodu lekárov bude vedieť zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť.

** Najkomplikovanejšia situácia je v popradskej nemocnici, kde dalo výpovede takmer 40 lekárov. Riaditeľ Jozef Tekáč však zatiaľ nechcel konkretizovať, ako to bude vyzerať po 1. decembri. Dnes v poobedňajších hodinách bude koordinačná porada, ktorá by mala ukázať viac. V Poprade dohromady pracuje 176 lekárov. **

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM