Dominika Pacigová Rôzne

Vášnivý fotograf Jozef Mačutek: Podtatranský región zviditeľňuje v zahraničí

Minimálne raz do týždňa vybehne do prírody, aby zachytil najkrajšie momenty nášho regiónu. Dnes sú vďaka jeho záberom krásy Slovenska známe aj v zahraničí.

Ilustračný obrázok k článku Vášnivý fotograf Jozef Mačutek: Podtatranský región zviditeľňuje v zahraničí
8
Galéria
Foto: Jozef Mačutek

Jozef Mačutek (16) je mladý, vášnivý fotograf zo Spišskej Belej. Podtatranský región ponúka veľa možností vďaka bohatej prírode. Fotiť sa dá všeličo, ale najkrajšie zábery vznikajú v prírode. Jozef miluje fotenie a turistiku, a tak spája príjemné s užitočným. Vytvára nádherné zábery, ktoré chytili za srdce mnohých.

Fotenie je jeho srdcovkou

Jozef spočiatku fotil len výlety, na ktoré chodil s rodinou a kamarátmi. Foteniu sa začal aktívnejšie venovať pred 3 rokmi, za čo vďačí bratrancovi a podtatranskej prírode. „Zásluhu na mojich začiatkoch má môj bratranec, ktorý ma s fotením oboznámil, ale najmä tatranská príroda, ktorá ma vždy fascinovala. Moje fotografie vznikali najmä v oblasti Spišskej Belej,“ opísal svoje začiatky s fotením. Ako ďalej uviedol, dnes sú jeho srdcovkou vrcholy Tatier pri východe Slnka.

Foteniu sa venuje čisto zo záľuby, ale fotiť chodí pomerne často. „Cez školský rok fotím cez víkendy, najmä popri turistike. Cez prázdniny chodím oveľa častejšie, niekedy aj na 2 až 3 dni za sebou,“ vysvetlil lásku k fotografovaniu.

Zaujal v zahraničí

Hoci sa ešte nehrdí prívlastkom profesionálny fotograf, jeho zábery dokázali zaujať v zahraničí. Jeho fotografická tvorba sa dostala na zahraničnú webovú stránku, ktorá sa zaoberá umením, dizajnom a fotografovaním. „Skúsil som pridať svoju tvorbu na jeden známy zahraničný portál. Prekvapilo ma, keď mi na druhý deň prišiel od nich mail, že príspevok posunuli na popredné priečky,“ skonštatoval Jozef, ktorého fotografie dnes reprezentujú krásnu slovenskú prírodu v zahraničí.

Foto: Jozef Mačutek

Čas si neplánuje

Najlepšie fotografie vznikajú spontánne. Čas na fotenie sa podľa Jozefových slov naplánovať nedá. „Myslím si, že najlepšie fotky vznikajú vtedy, keď to človek najmenej čaká,“ povedal a dodal, že sa mu nikdy nepodarilo urobiť pamätný záber, keď hlásili krásne, slnečné počasie.

Budúcnosť necháva otvorenú

Hoci má len 16, fotografovaniu by sa chcel venovať aj v budúcnosti. „Uživiť sa fotením na Slovensku je veľmi ťažké, ale stať sa fotografom je takým mojím menším snom,“ skonštatoval Jozef. Ako sám povedal, inú vysnívanú profesiu zatiaľ nemá, ale baví ho aj odbor, ktorý študuje – strojárstvo.

To, či ostane mladík na Slovensku a jeho zábery budú aj naďalej zachytávať slovenskú krajinu v tom najlepšom svetle, je ešte otázne. „Už od detstva ma láka spoznávať iné krajiny, takže keď skončím strednú školu, chcel by som pravdepodobne skúsiťaj zahraničie,“ dodal na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM