Simona Ivančáková Iné športy

Vďaka výkonom ich pozná svet, doma sa im veľa slávy ale nedostáva: 3 športovci spod Tatier, o ktorých by ste mali vedieť

Nehrajú hokej, futbal, tenis či basketbal. Napriek tomu vo svojom športe patria k tomu najlepšiemu, čo sa na Slovensku nachádza. Predstavíme vám trojicu Podtatrancov, ktorých mená si zaslúžia vašu pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka výkonom ich pozná svet, doma sa im veľa slávy ale nedostáva: 3 športovci spod Tatier, o ktorých by ste mali vedieť
Foto: Zdeněk Krchák

Ján Kočiš – cyklotrial

Najlepší slovenský cyklotrialista pochádza priamo z Popradu. Je ním sympatický 25-ročný Ján Kočiš, ktorý svojím umením na bicykli mnohým ľuďom vyráža dych. Možno ani neviete, ale Ján je štrnásťnásobným majstrom Slovenska a v posledných rokoch nepozná na slovenskej scéne žiadneho konkurenta. Okrem toho sa môže hrdiť titulom z Majstrovstiev sveta v kategórii senior. Mladý Popradčan sa k cyklotrialu dostal pred trinástimi rokmi. „Spoznal som partiu mladých ľudí na sídlisku, kde som vyrastal. Jazdili na prerobených BMX bicykloch, na ktorých sa dalo skákať. Hneď som si tento šport zamiloval,“ spomenul si na svoje začiatky Ján Kočiš.

Priznal, že vyrastal v skromných podmienkach a kúpiť nový cyklotrialový bicykel si nemohol dovoliť. „Musel som si k nemu nájsť inú cestu. Jednoducho som si s kamarátkou vymenil gitaru za bicykel,“ prezradil. Za tie roky sa zlepšil tak, že momentálne patrí k svetovej špičke. Konkurenciu na Slovensku nájde len ťažko, preto za ňou musí cestovať do zahraničia. „Na Slovensku nemám konkurenta a je to ťažké. Musím teda vycestovať a konkurenciu hľadať v zahraničí,“ vysvetlil Kočiš. O sympatickom mladíkovi z Popradu budeme v novej sezóne určite ešte veľa počuť.

Soňa Vnenčáková – beh

Ženskou zástupkyňou v našom zozname talentovaných športovcov spod Tatier bude bežkyňa Soňa Vnenčáková. Charizmatická obyvateľka Svitu sa behu aktívne venuje od čias, kedy navštevovala základnú školu. Svoje bežecké kvality potvrdzuje takmer na všetkých pretekoch, ktorých sa zúčastní. Soňa patrí k bežcom, ktorým sa krátke trate mália a obľubuje tie dlhšie.

Na tohtoročnom Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach na polmaratónovej trati dobehla do cieľa na výbornom druhom mieste. „S trénerom Jiřím Šmitákom z AC Moravská Slávia Brno sa nám podarilo prípravu naplánovať presne na nedeľu 14. októbra na 9:00 hod. Bol to jednoducho môj deň. V cieli, keď som zbadala ten neskutočný čas 1:21:39 som sa chytila za hlavu a ja ani tréner sme sa neubránili slzičke,“ zhodnotila svoj výkon druhá najlepšia žena na polmaratónovej tra­ti.

Okrem toho behu sa Soňa venuje aj triatlonu. „Na Oravamane Short, ktorý je jeden z najťažších triatlonov na Slovensku som tento rok vyhrala,“ povedala Soňa. Jej srdcovkou je však beh do vrchu, kde sa stala tento rok slovenskou majsterkou medzi ženami. Meno sympatickej blondínky sa v bežeckom svete skloňuje už pár rokov a všetci pevne veríme, že sa ešte dlho spomínať bude.

Igor Hulín – nohejbal

Nohejbal patrí k športom, ktoré nie sú na Slovensku až tak populárne. Napriek nízkemu počtu registrovaných hráčov v ňom dosahujeme skvelé výsledky. Na januárových Majstrovstvách sveta družstiev v Česku obsadili slovenskí nohejbalisti strieborné medaily. Pod Tatry sa so striebrom vrátil aj Svitovčan Igor Hulín.

Ten sa nohejbalu venuje už takmer 15 rokov. „V tom čase chodievali do Svitu hrať bývalí hráči nohejbalovej ligy, ktorá sa hrala v Poprade spolu s futbalistami a medzi nimi bol aj môj otec. Dá sa povedať, že práve on ma k tomuto športu priviedol,“ zaspomínal si na začiatky Igor Hulín. Po skončení strednej školy začal Igor študovať na univerzite v Košiciach. „Dnes sa v Košiciach hrá najkvalitnejší nohejbal na Slovensku. Dostal som sa do tímu KAC Jednota Košice, kde som začal trénovať s bývalým majstrom sveta Ladislavom Bertkom,“ uviedol reprezentant.

V roku 2011 sa na Cypre konala univerziáda, ktorej sa Svitovčan zúčastnil. Slováci na vystúpení vysokoškolákov dominovali a vyhrali vo všetkých troch kategóriách – single, double aj triple. Do mužskej reprezentácie sa Hulín dostal v roku 2012 v rámci prípravy na blížiaci sa šampionát v Nymburgu. A od tohto obdobia zbiera na svetových a európskych šampionátoch jednu medailu za druhou.

Hl. foto: bežkyňa Soňa Vnenčáková

Foto: súkromný archív S. Vnenčákovej a I. Hulína

Trojica podtatranských športovcov: Ich mená sú známe aj vo svete
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM