Monika Vengrínová Rôzne

Veda ako dobrodružstvo a zábava: Na popradskom gymnáziu žiaci dokázali, že fyzika nie je len teória

Gymnazisti zo Spojenej školy na ul. Dominika Tatarku v Poprade sa pustili do vedeckých pokusov. Už po štvrtýkrát dokázali, že fyzika nie je len o teórii a nudných zákonoch, ale môže byť i zábavou a dobrodružstvom.

Ilustračný obrázok k článku Veda ako dobrodružstvo a zábava: Na popradskom gymnáziu žiaci dokázali, že fyzika nie je len teória
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Myšlienka zorganizovať Deň vedy vznikla v Spojenej škole na ul. Dominika Tatarku už pred štyrmi rokmi. Už vtedy sa to žiakom a učiteľom zapáčilo natoľko, že sa z tohto dňa stala každoročná tradícia. Žiaci niektorých tried a ročníkov v rámci Dňa vedy prezentujú pre ostatných žiakov školy rôzne jednoduché pokusy vytvorené ľahko dostupnými pomôckami.

Príprava pokusov žiakov baví

„Takýmto spôsobom majú možnosť pochopiť a objasniť rôzne fyzikálne princípy. Myslím si, že tento trend by sa mal vo vyučovaní fyziky uplatniť všade, aby sa žiaci neučili len teóriu, ale aby videli súvis medzi teóriou a praxou. Fyzika nie je obľúbený predmet, pretože je ťažký, ale príprava týchto pokusov žiakov baví a robia to radi,“ vysvetlila dôvod existencie Dňa vedy učiteľka fyziky Mária Goláňová s tým, že množstvo experimentov si žiaci pamätajú aj na hodinách fyziky.

Význam tohto dňa vidia aj samotní žiaci, ktorí pokusy vytvárali. „Najmä mladším žiakom môžeme predviesť vlastné pokusy, zaujať ich a možno ich aj motivovať k štúdiu fyziky,“ myslí si Dominika Matušková a jej spolužiačka Slávka Galovičová s ňou súhlasí: "Tento deň vždy deti zaujíma, pretože si vedia predstaviť to, čo sa učia na hodinách. Vidia, že to nie je len teória. Všetky tieto pokusy sú divácky vďačné“.

Deň vedy má význam i v praxi

Aj ďalší z tých, ktorí si pripravili pokusy, ktoré v rámci Dňa vedy odprezentovali svojim spolužiakom, Michal Dinda, je presvedčený, že takéto učenie v praxi má význam: „Mňa osobne fyzika baví, ale väčšinu detí nie, pretože je nudná. Takýmto spôsobom ich však môžeme zaujať, aby videli, že to nie je len o teórii a vzorcoch, ale že je využiteľná i v praxi“. Jeho pokus sa tešil veľkému záujmu, nakoľko so svojimi spolužiakmi predviedol, ako je možné zapáliť ruku bez popálenín a bolesti.

„Tento pokus funguje na princípe jarovej vody, ktorá tvorí bublinky. My do nej nastriekame plyn do zapaľovača, čo znamená, že v bublinkách neostane vzduch, ale plyn, ktorý je horľavý. Čiže, keď si do ruky naberieme takúto penu, môžeme si zapáliť ruku,“ vysvetlil princíp experimentu Michal.

Pri vedľajšom stole sa zastavovali prevažne mladšie ročníky, ktoré zaujala pretekárska dráha či futbal z magnetov. „Deti to strašne baví, je to pre ne zábava a niečo nové sa i dozvedia,“ objasnila Nikola Kozubjaková. Stôl s pokusmi sme našli aj vonku pred školou, kde mali možnosť naučiť sa niečo nové nielen samotní žiaci, ale i okoloidúci zvedavci všetkých vekových kategórií.

Fabo: Mladí ľudia majú v princípe o vedu záujem

„Ľudia sa pristavujú, zaujímajú sa a sú prekvapení, že sa takýmto spôsobom môžu niečo nové naučiť. Najzvedavejší sú maličkí škôlkári,“ usmieva sa Dávid Kubičár, ktorý si vybral pokusy s ťažiskom, zmenou tlaku, kde mohol dokázať, že voda začne vrieť už pri tridsiatich stupňoch, či fyzikálno-chemický pokus s octom a sódou bikarbónou, kde po ich zmiešaní vzniká plyn nahromadený v nádobe. „Keď je tlak vysoký, vystrelí zátku a vzniká zákon akcie a reakcie. Čiže, keďže ide zátka dole, raketa pekne letí dohora,“ vysvetlil Dávid.

V rámci Dňa vedy sa však žiaci mohli oboznámiť nielen so zaujímavými pokusmi, ale vypočuť si i prednášku Petra Faba z výskumného centra na Žilinskej univerzite. „Študenti boli veľmi vnímaví, pozitívne reagovali aj na veci, ktoré by im mali byť teoreticky cudzie a videl som, že sa snažili aktívne pochopiť a spolupracovať. Myslím si, že mladí ľudia majú v princípe o vedu záujem. A to je v dnešnej dobe veľmi dôležité, keďže dnes sú preferované iné životné vzory medzi majoritnou populáciou. Myslím si, že študenti by mali vedieť, k čomu je veda dobrá, že je dobré orientovať sa aj týmto smerom a že je tam množstvo zákutí, kde sa môžu realizovať svojim bádaním a svojou investigatívnou činnosťou, jednoducho, že veda je dobrodružstvo,“ dodal Fabo s tým, že v tomto Dni vedy vidí veľké pozitívum, nakoľko ide o aktívne zapojenie študentov do progresívnej aktivity.

Deň vedy na popradskom gymnáziu Dominika Tatarku
35
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM