Martin Sýkora Rôzne

Vedeli ste, že drevený kostol v Kežmarku stojí aj vďaka Švédom a Dánom?

Drevený artikulárny kostol v Kežmarku bol do dnešnej podoby v roku 1717 postavený za tri mesiace. Finančne na jeho stavbu prispeli protestanti z celej severnej Európy.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste, že drevený kostol v Kežmarku stojí aj vďaka Švédom a Dánom?
Foto: Zuzana Medveová / Zdroj: wikimedia.com

Švédsky a dánsky kráľ nariadili pre tento účel urobiť vo svojej krajine finančné zbierky. Kostol návštevníkov zaujme najmä veľkosťou. Aj keď sa podľa farára zvonku zdá, že ide o malý kostolík, tak interiér ľudí uchváti svojou veľkosťou.

Zbierka na severe Európy

Kostol pochádza z čias náboženskej neslobody protestantov, ktorí si mohli kostoly postaviť len na základe 26. článku Šopronského snemu z roku 1681. Keďže v tom čase bolo najlacnejším stavebným materiálom drevo, tak kežmarský kostol postavili práve z neho. Prvá stavba dreveného kostola pochádza z roku 1687.

„V roku 1717 bol kostol, ktorý poznajú turisti dnes, postavený za tri mesiace,“ povedal zborový farár Roman Porubän.

Pri stavaní kostola pomáhali švédski námorníci a zanechali po sebe pamiatku. Vrch interiéru pripomína obrátenú provu lode a okná sú okrúhleho tvaru, podobne ako na plavidlách. Na stavbe kostola sa podieľali aj ľudia z Kežmarku, Popradu či Levoče. „Kostol je zaujímavý svojou vnútornou výmaľbou, pretože kostoly sa v tom čase stavali strohé. Prevláda tu ľudové baroko, čo ho robí netypickým pre protestantskú cirkev,“ priblížil farár.

Foto: Zdenko Hanout / Zdroj: Dnes24.sk

Drevené chrámy v zozname UNESCO

Mohutná maľovaná klenba sa opiera o štyri točité stĺpy a obvodové múry. Na prízemí a šiestich chóroch je miesto pre vyše 1500 ľudí. „Z prvého kostola sa zachovala len kamenná časť krstiteľnice z roku 1689. Ide o najstaršiu časť kostola, pričom je staršia ako kostol samotný,“ povedal Porubän. V kostole sa nachádza 15 okrúhlych vitrážových okien, šesť šesťdielnych okien s vitrážami a jedno štvorcové okno.

Stropná maľba, ktorá predstavuje modré nebo, oblaky, dvanástich apoštolov, štyroch evanjelistov a nad oltárom obraz sv. Trojice, začala vznikať v roku 1717 a tvorila sa celé desaťročia. Podľa Porubäna je práve táto časť interiéru kostola medzi turistami veľmi obdivovaná. Drevený evanjelický artikulárny kostol zasvätený Najsvätejšej Trojici bol zapísaný v zozname UNESCO v rámci zápisu súboru Drevených chrámov v slovenskej časti Karpatského oblúka v roku 2008.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM