Martin Sýkora Samospráva

Vedenie magistrátu pracuje na mestskej energetickej eseročke: Poprad to chce zvládnuť sám

Čo si myslíte o rozhodnutí mestského zastupiteľstva? Vyjadrite svoj názor v hlasovaní!

Ilustračný obrázok k článku Vedenie magistrátu pracuje na mestskej energetickej eseročke: Poprad to chce zvládnuť sám
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva 10 poslancov rozhodlo o zabezpečovaní výroby a dodávky tepla a TÚV vlastnými kapacitami. Dlhá diskusia s viacerými názormi priniesla viac otázok ako odpovedí.

„Konečne mám mandát na to, aby som dokázal riešiť podmienky a splnenie, čo sa týka energie. Ale mesto si bude vyrábať teplo samo pre obyvateľov. Má to aj svoje úskalia, ktoré budem od tejto sekundy riešiť. Máme na to časový plán, ktorý nám hovorí, že to dokážeme splniť,“ konštatoval po zasadaní primátor Popradu Jozef Švagerko.

Poslanci okolo Štefana Pčolu neveria, že „úskalia“ okolo Popradskej energetickej spoločnosti sú riešiteľné rýchlo a celý projekt nepokladajú za nezmyselný, ale za unáhlený. „Stále mi chýbajú konkrétne údaje a business plán. Počul som len zámery a porovnávanie s minulosťou. Pripadá mi to šité horúcou ihlou,“ diskutoval Štefan Pčola, ktorý navrhol spracovanie analýzy tepelnej energetiky a riešení do marca 2017. Návrh neprešiel.

„Keby došlo k hocijakým pochybeniam, stále je tu ešte možnosť, že nevypoviem zmluvu s Veoliou do 30.6. a pokračujeme ďalší rok a celú mestskú tepelnú spoločnosť vieme kľudne riešiť k 21.12.2017,“ uviedol po zasadnutí Švagerko.

Predložený materiál hovoril najmä o benefitoch pre mesto – o úspore tepla a zisku, z ktorého mal Poprad doteraz štvrtinu. Po novom by to bolo 100%. Čísla chýbali aj generálnemu riaditeľovi spoločnosti Veolia Miroslavovi Kotovi, s ktorou má Mesto Poprad ešte stále platnú zmluvu. „Stále som nepočul, čo prinesie projekt Popradskej energetickej spoločnosti – nič konkrétne, počul som len zámer,“ povedal Kot.

„20-ročná história je dostačujúca na to, aby nám povedala, čo sa robilo dobre. Veoliu beriem stále ako partnerov – urobili dobré veci,“ dodal popradský primátor.

Poslanci mali v návrhu výber z troch možností:

  • predĺženie existujúcej Zmluvy č. 37/2002 o nájme nehnuteľností a technologických zariadení
  • výber prevádzkovateľa centrálneho zásobovania teplom a TÚV súťažou
  • zabezpečovanie výroby a dodávky tepla a TÚV vlastnými kapacitami

Ako by ste hlasovali vy?

Mimoriadne MsZ v Poprade (23.5.2016)
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM