Simona Ivančáková Samospráva Samospráva

Vedenie Popradu to povedalo bez servítky: Čo sa v našom meste podarilo a čo naopak je smutné

Kalendárny rok sa pomaly blíži ku koncu, o čom svedčí aj začiatok bilancovania situácie v meste. Niektoré veci sa v Poprade podarilo zlepšiť, iné zostali nenaplnené. Čo si vedenie mesta pochvaľuje a s čím naopak nevládne spokojnosť?

Ilustračný obrázok k článku Vedenie Popradu to povedalo bez servítky: Čo sa v našom meste podarilo a čo naopak je smutné
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk

Rok 2015 odštartoval Poprad pod novým vedením. Na primátorskej stoličke počas celého roka sedel Jozef Švagerko, ktorý začal s bilancovaním.

Ľudí potešil turistický vláčik

„Za jednu z vydarených akcií považujem oceňovanie Najlepších pedagógov v meste, ktorá sa v Poprade uskutočnila tento rok premiérovo,“ povedal na úvod primátor mesta Poprad Jozef Švagerko. Rovnako ocenil bližšiu spoluprácu s Mládežníckym parlamentom mesta Poprad.„Ten v súčasnosti pracuje na získaní vlastnej právnej subjektivity,“ doplnil komunikačný manažér mesta Poprad Marián Galajda.

Hlava mesta za cenné považuje aj vybudovanie Info Pointu na železničnej stanici. „Od 1. januára 2016 by sme chceli prevádzku spustiť celoročne, nielen v rámci letnej sezóny,“ uviedol Švagerko. Za úspešnú aktivitu primátor označil aj turistický vláčik, ktorý počas letných mesiacov premával po meste. V priebehu júla a augusta sa touto turistickou atrakciou previezlo 6 682 ľudí.

Budúci rok očakávajú tisícku bežcov

„Zo športových podujatí som hrdý na tenisový Tatry Challenger Tour. Ďalšie minimálne dva ročníky by sa mali opäť konať u nás pod Tatrami. Rovnako veľký úspech zožal aj Podtatranský polmaratón za účasti takmer 500 bežcov. Budúci rok plánujeme pokoriť hranici 1000 účastníkov,“ zhodnotil športové podujatia primátor mesta.

Švagerko označil za pozitívne aj obnovenú spoluprácu s poľským mestom Zakopané. „Spokojný som najmä s naplánovanými investičnými akciami, čo bola napríklad rekonštrukcia Hviezdoslavovej ulice či obnova škôl. Celkovo by som povedal, že tento rok bol úspešný,“ zakončil vymenovanie pozitívnych vecí primátor mesta.

Viceprimátor: Je to smutné

A s čím nie je vedenie mesta za rok 2015 spokojné? „Zaskočia ma také veci ako je napríklad verejné obstarávanie. Nevravím, že ide o zlú vec, ale mnoho vecí, ktoré by sme chceli realizovať, to tým pádom spomaľuje,“ povedal Švagerko.

Viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš vidí problém mesta aj niekde inde: „Smutné je, že dlhodobo žije v meste čoraz menej ľudí. V Poprade je úbytok obyvateľstva, pretože ľudia sa sťahujú do iných miest alebo obcí v rámci okresu. Pozitívna je však pôrodnosť, ktorá je v Poprade, ale aj v okrese stále plusová.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM