Martin Sýkora Správy

Vedieť, kam idete, vám zachráni život: HZS hľadala stratených Maďarov

Pri návšteve hôr je dobré vedieť, kam idete. Ešte lepšie je, ak o tom oboznámite niekoho, kto s vami nejde. Maďari v Slovenskom raji si mysleli, že sú v Tatrách.

Ilustračný obrázok k článku Vedieť, kam idete, vám zachráni život: HZS hľadala stratených Maďarov
4
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Za všetko hovorí situácia zo soboty, keď sa v Slovenskom raji stratilo duo mladých Maďarov. Zahraniční návštevníci nemali ani potuchy, kde sa nachádzajú a to nielen čo do presného miesta, ale „netrafili“ ani pohorie.

„Vo večerných hodinách dňa 12.11.2016 po­žiadala o pomoc dvojica maďarských turistov (24 a 21 r.). Vybrali sa na túru z Píly do rokliny Piecky v Slovenskom raji. V hornej časti zišli z chodníka a dostali sa do exponovaného terénu, odkiaľ už v tme nevedeli nájsť cestu späť,“ informovalo operačné stredisko Horskej záchrannej služby (HZS).

Vybočenie z turistického chodníka alebo náhle prekvapenie tmou nie sú bohužiaľ v podtatranských národných parkoch ničím výnimočným. Ak sa k tomu pridá úplná dezorientácia, začne sa hrať o život – v tomto prípade o život maďarských turistov.

„Navyše ani poriadne nevedeli, v ktorej horskej oblasti sa nachádzajú, keďže operátorovi na tiesňovom čísle 112 najprv oznámili, že sú vo Vysokých Tatrách a až po vyťažení hovoru operátorom HZS vysvitlo, že sú v Slovenskom raji. Následne kontaktovali rodičov, ktorí z Maďarska cez známu na Slovensku tiež kontaktovali záchranárov HZS s tým, že ich deti poblúdili niekde v oblasti Chopku a vybili sa im mobilné telefóny, takže sa im nevedie dovolať. Až po dôkladnom šetrení sa zistilo, že sa jedná o zablúdená dvojicu v Slovenskom raji,“ vysvetlili horskí záchranári.

Chlapi z horskej služby zažívajú neustále netradičné situácie. Väčšinou ide o zdravie a život návštevníkov. V tomto prípade sa záchranárom podarilo pomocou svetelných a zvukových signálov nadviazať s postihnutými kontakt. Dvojicu našli v ťažko schodnom teréne nad roklinou. Boli mierne podchladení, ale bez zranení. Na mieste im poskytli teplé nápoje a následne ich odprevadili na Pílu, kde mali zaparkované auto.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM