Martin Sýkora Správy

Veľká čierna skládka zlikvidovaná: Bolo na nej vyše 1000 ton odpadu!

Čierne skládky a odpad pohodený na ľubovoľných miestach je častým podtatranským javom. Na Spiši si s jednou skládkou poradili, ale za cenu desaťtisícov eur!

Ilustračný obrázok k článku Veľká čierna skládka zlikvidovaná: Bolo na nej vyše 1000 ton odpadu!
Zdroj: Dnes24.sk

Na odstránenie mesto nemalo peniaze

Nelegálnu skládku pri vodnom toku Biela v Spišskej Belej, ktorú mesto už dávnejšie evidovalo v blízkosti tzv. kamenného mosta, sa podarilo odstrániť. „Skládka vznikala postupne v dlhšom časovom horizonte ukladaním rôzneho typu odpadu bez rešpektovania ochrany prírody, legislatívy a v neposlednom rade aj bez rešpektovania zásad služného správania. Náklady spojené s odstránením takejto veľkej čiernej skládky odpadu však prekračovali možnosti mesta,“ uviedla Paula Grivalská z odboru životného prostredia Mestského úradu v Spišskej Belej.

Na základe žiadosti radnice o poskytnutie dotácie z Environmentálneho fondu na projekt sanácie, tak rozhodlo v júni 2017 Ministerstvo životného prostredia SR o poskytnutí finančných prostriedkov vo výške takmer 49 000 eur. Spoluúčasť na financovaní projektu z rozpočtu mesta bola pritom päť percent.

Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Vyše tisíc ton odpadu

„V priebehu mesiaca november 2017 sa podarilo zrealizovať činnosti spojené s odstránením tejto nelegálnej skládky. Samospráva v spolupráci s mestským podnikom uskutočnila v rámci projektu kombináciu viacerých aktivít, vrátane odkopávky, zberu odpadu na uvedenom mieste, jeho následný odvoz a uloženie na Riadenej skládke tuhých komunálnych odpadov v Spišskej Belej,“ vymenovala Grivalská s tým, že množstvo odvezeného odpadu bolo spolu 1105 ton a rozptýlený bol na ploche približne 850 štvorcových metrov.

Záverečnou aktivitou projektu bola sanácia, resp. úprava miesta s nezákonne umiestneným odpadom do pôvodného stavu. Na predmetné plochy pozemkov sa naviezla rekultivačná vrstva zeminy. Umiestnenie čiernej skládky pri vodnom toku predstavovalo podľa Grivalskej riziko rozptylu odpadu prívalovou vodou aj ďalej v smere toku od pôvodného miesta uloženia. „Miesta s nezákonne umiestneným odpadom v krajine navyše pôsobia neesteticky, čím ju degradujú a znižujú jej hodnotu. Cieľom projektu preto bolo zabezpečiť revitalizáciu prírodného prostredia a bezpečnosť krajiny pre človeka aj ostatnú biotu,“ uzatvára Grivalská.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM