Monika Vengrínová Iné športy

Veľké plavecké preteky v Aquacity: Súťažili dve stovky detí zo Slovenska i Poľska

Devätnásty ročník Športovej olympiády mesta Poprad a tretí ročník Pohára olympijských nádejí – šancu ukázať svoje plavecké umenie dostali žiaci všetkých popradských základných škôl i malí plavci z plaveckých klubov nielen zo Slovenska, ale i z Poľska.

Ilustračný obrázok k článku Veľké plavecké preteky v Aquacity: Súťažili dve stovky detí zo Slovenska i Poľska
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Súťažili i juniorskí majstri Slovenska a Poľska

„Aquacity bolo vždy podporovateľom športových podujatí. Jedným z tých, ktoré tu organizujeme, je práve Športová olympiáda mesta Poprad a Pohár olympijských nádejí, kde dávame šancu menším plavcom, aby sa odprezentovali v rodnom meste a tiež pozývame kluby zo zahraničia,“ hovorí Peter Gurčík, prezident KP Aquacity Poprad.

V Športovej olympiáde mesta Poprad tak súťažili žiaci zo všetkých základných škôl v našom meste a v rámci Pohára olympijských nádejí členovia plaveckých klubov z Popradu, Svitu, Liptovského Mikuláša, Rimavskej Soboty, Ružomberka, Čadce, Spišskej Novej Vsi a dvoch poľských miest Katovíc a Zakopaného. Tohto ročníka sa tak spolu zúčastnilo dvesto detí. Najväčšie zastúpenie mal samozrejme domáci Klub plávania Aquacity Poprad z približne sedemdesiatkou malých plavcov. Nechýbali ani juniorskí majstri Slovenska i Poľska.

„Týchto pretekov som sa zúčastnila preto, lebo chcem reprezentovať mesto a klub. Každý rok sa mi podarí získať nejakú medailu. Dnes by som mohla byť dvakrát prvá na sto metrov kraul a sto metrov motýlik a bola by som veľmi rada, keby sa mi to podarilo,“ uvažovala počas pretekov štvornásobná juniorská majsterka Slovenska Tatiana Potocká z Klubu plávania Aquacity Poprad.

Časy merali výhradne kvalifikovaní rozhodcovia

Plávalo sa v základných plaveckých disciplínach, čo znamená päťdesiat a sto metrov voľný spôsob prsia, motýlik a znak, pričom olympiáda mesta bola na päťdesiat metrov a Pohár olympijských nádejí na sto metrov. Na konci pretekov sa plávali štafety na štyrikrát päťdesiat metrov.

Časy plavcom merali výlučne kvalifikovaní rozhodcovia, čo je na Slovensku unikátom, nakoľko mesto má dostatočný počet rozhodcov a všetkých s kvalifikáciou. Vďaka tomuto faktu, časy, ktoré deti zaplávali, im je možné rátať ako osobné rekordy i zarátať do rankingu Slovenskej plaveckej federácie.

„Táto súťaž nie je o špičkovej kvalite, ale o hľadaní talentov a o vytváraní vzťahu detí k plávaniu. Tiež sú tu určití ľudia, ktorí môžu byť pre deti vzorom a tie si tak môžu vytvoriť sen o tom, akými plavcami by v budúcnosti chceli byť,“ dodáva na záver Jozef Pavlík z Odboru školstva, mládeže, športu, prezentácie mesta a kultúry.

Výsledky súťaže si môžete prezrieť TU a TU.

Veľké plavecké preteky v Aquacity
26
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Veľké plavecké preteky v Aquacity
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM