Martin Sýkora Rôzne

Veľké tatranské upratovanie: Po dolinách vyčistia dobrovoľníci aj horské plesá

Po letnej turistickej sezóny sa v slovenských veľhorách potulujú dobrovoľníci, ktorí čistia nielen chodníky. Po pozemnom upratovaní sú na rade aj plesá.

Ilustračný obrázok k článku Veľké tatranské upratovanie: Po dolinách vyčistia dobrovoľníci aj horské plesá
Foto: Peter Handzuš

Po chodníkoch aj jazerá

Po tatranských dolinách čaká veľké upratovanie aj štyri tatranské plesá. Už tento piatok 6. októbra sa v rámci 24. ročníka akcie Čisté vody, ktorej organizátorom sú Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP), ponoria pod hladinu Štrbského, Popradského, Velického a Nového Štrbského plesa potápači. Ich úlohou bude podľa koordinátora akcie Pavla Kráľa vyloviť odpadky, ktoré sa tam dostali počas uplynulej letnej turistickej sezóny. Okrem spomínaných plies vyčistia aj Račkov potok.

Za takmer štvrťstoročie vytiahli dobrovoľníci z tatranských plies 5704 kilogramov odpadkov a celkovo urobili viac ako 1500 ponorov, pričom rekordným bol rok 2004, keď na breh vyniesli až 506 kilogramov odpadu.

„S potešením môžem konštatovať, že sa ešte stále zbiera najmä starý odpad, ktorý má niekoľko desaťročí, toho nového pribúda len minimálne,“ konštatoval Kráľ. Vo vreciach, s ktorými sa potápači ponárajú pod hladinu, skončili za tie roky napr. historické svietniky či kuchynský riad, vylovené boli konzervy, fľaše, plechovky, ale aj obaly od sladkostí či plastové poháriky. Vylovili však aj hokejové bránky, sedačku z električky, kotol na varenie gulášu, ratrak aj gátrové píly na rezanie ľadu, ktorý sa kedysi zo Štrbského plesa vozil aj do reštaurácií v Pešti. Medzi kuriozity možno podľa Kráľa zaradiť aj veslo z čias Rakúsko-Uhorska, starú železnú kopiju alebo kotvu, ktorou možno kotvili plávajúcu drevenú chatku počas nakrúcania filmu Náčelník Veľký had v roku 1967.

Stále vyťahujú aj starý odpad

Potápači tento rok v rámci vysokohorskej časti podujatia, známej ako Čisté vody v oblakoch, odbremenili od odpadu Veľké Hincovo pleso, Nižné Temnosmrečinské pleso, Žabie plesá, Litvorové pleso, Dlhé pleso vo Velickej doline ale aj Zbojnícke plesá, Dlhé pleso vo Veľkej Studenej doline či Roháčske plesá „Bolo vyčlenených asi tridsať plies, perióda ich návštev je rôzna, od roku 2012 sa pohybuje od troch do šiestich rokov,“ vysvetlil Kráľ s tým, že potápači čistia nielen plesá v okolí turistických chodníkov, ale i tie, ktoré ležia mimo nich. Odtiaľ vyťahujú najmä starý odpad, ktorý sa do vody dostal pred desaťročiami a tiež odpad po návštevách horolezcov.

Akcia Čisté vody je akýmsi pokračovaním akcie Čisté hory, v rámci ktorej počas uplynulého víkendu vyzbierali návštevníci v tatranských dolinách viac ako 720 kilogramov odpadu. Do čistenia hôr sa zapojilo 1344 ľudí, pričom v ich vreciach končili najmä obaly z potravín, plastové a sklenené fľaše, našli sa však aj pneumatiky a železný šrot. Najviac odpadu sa vyzbieralo v Pieninách, konkrétne 450 kilogramov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM