Rastislav Búgel Rôzne

Veľkonočný pondelok pohľadom záchranárov: Na Slovensku úradoval hlavne alkohol

Záchranári mali počas Veľkonočného pondelka plné ruky práce. Po celom Slovensku zasahovali v približne 1900 prípadoch.

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočný pondelok pohľadom záchranárov: Na Slovensku úradoval hlavne alkohol
Zdroj: TASR

Záchranári zasahovali počas Veľkonočného pondelka pre alkohol v 72 prípadoch, ratovali i opité deti. Viac pomáhali mužom (55) ako ženám (15). Celkovo však v tento deň mali okolo 1900 zásahov po celom Slovensku.

„Alkohol zmohol v tento deň aj deti do 18 rokov, dve z nich nezvládli ponúkanie alkoholom, museli sme ich ošetriť a odviezť do nemocnice,“ povedal Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS). Pre alkohol zasahovali záchranári najviac v Košickom kraji, najmenej v Žilinskom.

Pri stavoch opitosti je najväčšou hrozbou stav bezvedomia. „Či už z pádu alebo nadmerného pitia,“ vymenoval hovorca. Pri zlej polohe je riziko, že takýto človek sa môže zadusiť. „V takýchto prípadoch treba zistiť stav vedomia, dať pacienta do stabilizovanej polohy nabok a ak nereaguje, vtedy je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155,“ priblížil Chmel.

Ak opitý reaguje, býva „ľudovou“ prvou pomocou studená sprcha, ak sa po nej človek preberie, treba ho nechať vyspať a kontrolovať priebežne stav vedomia. „Najlepšie je podávať vodu alebo čaj a nie kávu. Nadmerné množstvo kofeínu môže stav zhoršovať. A neplatí tu často používaná metóda klin sa klinom vybíja,“ dodal Chmel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM