Monika Vengrínová Rôzne

Veľmi slabá hubárska sezóna pod Tatrami: Vystavených je však aj napriek tomu 55 druhov húb

Mykologická výstava sa do Podtatranského múzea v Poprade vrátila po dvojročnej prestávke. Posledné dva roky nebolo čo vystavovať, tento rok si hubári takisto príliš nepochvaľujú. Napriek tomu, 55 druhov húb, či už jedlých alebo smrteľne jedovatých môžu Popradčania vidieť na unikátnej výstave.

Ilustračný obrázok k článku Veľmi slabá hubárska sezóna pod Tatrami: Vystavených je však aj napriek tomu 55 druhov  húb
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Všetky huby mykológovia nazbierali za jeden deň

„Minulý a predminulý rok bolo tak málo húb, že v podstate nebolo z čoho urobiť výstavu. Tradíciou je vystavovať vždy viac, ako 20 druhov, keď je menej, výstava sa robiť neoplatí. Dnes tu máme 55 druhov húb, ktoré sme nazbierali v priebehu jedného dňa. Polovica zberu bola pod Tatrami, od cesty Slobody smerom dole a končili sme na golfovom ihrisku v Tatranskej Lomnici. Poobede sme boli zbierať v okolí Kvetnice, čiže v lesoch na juh od Popradu, čo sú na huby dosť bohaté lesy, rastie tu skutočne veľa druhov,“ hovorí Andrej Akurátny, predseda Podtatranského mykologického klu­bu.

Päťdesiatpäť druhov jedlých, nejedlých, mierne i smrteľne jedovatých húb sa tak podarilo piatim členom mykologického klubu nazbierať aj napriek, v okolí Popradu, veľmi slabej hubárskej sezóne.

„Bolo dosť ťažké tieto huby nazbierať. Keď idete do lesa, je prázdny a treba skutočne poriadne hľadať, aby ste sem tam našli aspoň nejakú plávku alebo inú hubu, ktorá by bola vhodná na výstavu. Bolo to naozaj veľmi slabé,“ uvažuje predseda klubu.

Čerstvé i sušené huby, literatúra, fotografie i premietanie DVD

Napriek tomu na výstave nechýbajú rôzne drevokazné huby, ktoré rastú na dreve a ničia ho, huby jedlé i nejedlé rovnako rastúce na dreve, ale i bežné huby, ako strmuľky, čírovky, z ktorých prevládajú rýdziky, ale i viac druhov pavučinovcov. Zaujímavá je i smrteľne jedovatá Muchotrávka zelená, ktorá sa v našich lesoch vyskytuje veľmi zriedkavo. I preto je na výstave len jedna.

„Táto mykologická výstava, ktorá má i vzdelávací charakter, sa každý raz nesie v znamení známeho mykológa pána inžiniera Zváru, zakladateľa tejto hubárskej tradície, ktorého považujeme za otca myšlienky,“ dodáva na záver Akurátny.

Výstavu čerstvých i sušených húb, hubárskej literatúry i fotografií, spojenú s premietaním DVD z činnosti Podtatranského mykologického klubu, môžu záujemcovia vidieť ešte dnes do 16.00.

Mykologická výstava v Podtatranskom múzeu
36
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM