Martin Sýkora Samospráva

Verejné záchody bude prevádzkovať mesto: Poprad odmietol dotáciu

Zastupiteľstvo väčšinou schválilo návrh vedenia mesta, aby verejné toalety na námestí prevádzkovala samospráva. Má už na to aj pripravené peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Verejné záchody bude prevádzkovať mesto: Poprad odmietol dotáciu
Zdroj: Dnes24.sk

Prevádzku verejných toaliet na Námestí sv. Egídia v Poprade zabezpečuje miestna firma CMT, ktorej mesto ročne prispievalo 4000 eurami. Spoločnosť mu navrhla, aby prevzalo prevádzku toaliet pod svoju správu a vzalo si priestory do prenájmu alebo žiadala o zvýšenie dotácie na 5 000 eur. Mesto rozhodlo, že verejné toalety bude prevádzkovať vo vlastnej réžii.

„Napriek tomu, že samosprávy nemajú povinnosť zabezpečiť prevádzkovanie verejných toaliet, väčšina miest túto službu svojim občanom a turistom ponúka. Je to tiež určitá vizitka mesta a svedčí to o jeho kultúre. Verejné toalety by mali byť nevyhnutnou súčasťou centier miest, najmä takých, ktoré sa snažia byť centrom turistického ruchu,“ povedala vedúca odboru správy majetku na Mestskom úrade v Poprade Iveta Borňáková. Popradský primátor Jozef Švagerko tvrdí, že na námestí by mali byť verejné WC. Ako informoval, od otvorenia obchodného centra na námestí občania využívajú práve bezplatné WC v ňom.

Popradská samospráva namiesto zvýšenia dotácie na požadovaných 5000 eur pristúpila k prevzatiu priestorov do nájmu. Ich prevádzku chce prispôsobiť aj kultúrno-spoločenským podujatiam, ktoré sa konajú na námestí najmä počas letných mesiacov. Podľa odhadov by sa príjmy mali pohybovať od štyroch do desaťtisíc eur ročne.

V súčasnosti sú toalety otvorené denne okrem nedele, od 9:00 do 17:00 hod, v prípade kultúrnych podujatí do 20:00 hod. Popradčania by však uvítali, ak by boli otvorené ešte dlhšie. Príjmy z poskytovanej služby ani každoročná dotácia od mesta však už náklady spoločnosti pokryť nedokázali. Priemerná návštevnosť je približne 40 ľudí, poplatok za ich použitie je 0,50 eura. Predpokladané náklady na ročnú prevádzku verejných toaliet sú takmer 25 000 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM