Pavol Krupka Kultúra

Vernisáž výstavy Imricha Svitanu: Sochy, obrazy, vzácna kolekcia šperkov. A piesne Janka Lehotského

Tatranská galéria v Poprade v piatok otvorila výstavu akademického sochára Imricha Svitanu, ktorý žije a tvorí v našom meste. Diela tohto umelca nájdeme v mnohých múzách a galériách na Slovensku i v Čechách. Hosťom vernisáže bol hudobník Janko Lehotský.

Ilustračný obrázok k článku Vernisáž výstavy Imricha Svitanu: Sochy, obrazy, vzácna kolekcia šperkov. A piesne Janka Lehotského
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Tvorba Imricha Svitanu, jubilujúceho výtvarníka spod Tatier, sa stala témou najnovšej výstavy v popradskej Tatranskej galérii. Názov výstavy Od A po Z vystihuje to, čo môžu návštevníci tohto kultúrneho stánku vidieť. Za dlhé desaťročia svojej umeleckej činnosti sa Imrich Svitana venoval sochárstvu, kresbe, tvorbe medailí, šperkov a najnovšie aj fotografii. Každá z týchto oblastí výtvarnej tvorby má na aktuálnej výstave zastúpenie.

Už ako mladý adept umenia sa akademický sochár Imrich Svitana zúčastňoval na legendárnych sochárskych sympóziách vo Vyšných Ružbachoch. Talent a fascinácia kameňom a kovom ho priviedli až na umelecké štúdiá do Prahy, odkiaľ sa, čo nie je samozrejmosťou, vrátil na Spiš a usadil sa v Poprade. Odvtedy je súčasťou umeleckého diania v našom meste a regióne, v rámci Slovenska i v medzinárodnom kontexte.

Ako na piatkovej vernisáži povedala riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková, pri mene Imricha Svitanu treba zvlášť vyzdvihnúť oblasť umeleckého šperku. Umelec sa totiž stal jedným zo zakladateľov tejto výtvarnej činnosti v šesťdesiatych rokoch na Slovensku. A tak medzi 283 vystavovanými dielami nájdeme aj kolekciu päťdesiatich šperkov, ktoré Imrich Svitana vytvoril od roku 1976 až do konca druhého tisícročia.

Pripraviť prierezovú výstavu Imricha Svitanu nebolo jednoduché, no bol to jeden z cieľov Tatranskej galérie, ktorý sa podarilo úspešne naplniť. Diela tohto umelca si galéria zapožičala aj zo Slovenskej národnej galérie, zo Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči, z Východoslovenskej galérie v Košiciach a z Galérie umelcov Spiša. Časť diel pochádza aj z jej vlastných zbierok. Návštevníci si ich budú môcť pozrieť až do 2. novembra.

Hudobným hosťom vernisáže, veľmi srdečne prijatým, bola legenda slovenskej populárnej hudby, skladateľ, hudobník, spevák Janko Lehotský. Jeho Veľký sen mora si s ním zaspievali aj návštevníci.

Vo videu sme okrem diania na vernisáži a pohľadu na vystavované diela zachytili aj slová odborníka, akademického maliara a pedagóga Otta Korkoša.

Jubileum Imricha Svitanu - veľká výstava v TG
1
Galéria
Jubileum Imricha Svitanu - veľká výstava v TG
11
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM