Pavol Krupka Kultúra

Vernisáž v TG: Kufor s kresbami Ladislava Mednyánszkeho i diela Ferdinanda Katonu

Tatranská galéria prepožičiava svoje výstavné priestory umeleckým dielam žiaka a súčasne jeho mentora, Ferdinandovi Katonovi a Ladislavovi Mednyánszkemu. Mednyánszkeho kresby sa pred rokmi našli v starom kufri. Katonovi galéria vydala reprezentatívny katalóg.

Ilustračný obrázok k článku Vernisáž v TG: Kufor s kresbami Ladislava Mednyánszkeho i diela Ferdinanda Katonu
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

150 rokov uplynulo od narodenia „maliara Tatier“ Ferdinanda Katonu. Tatranská galéria pri tejto príležitosti pripravila výstavu, ktorú tvorí viac ako šesťdesiat olejomalieb a niekoľkých kresieb, ktoré sú vo vlastníctve súkromných majiteľov a viacerých múzeí a galérií, vrátane TG.

Život a dielo Ferdinanda Katonu ovplyvnilo niekoľko okolností. V prvom rade domovské prostredie – chudobná časť rodnej Spišskej Starej Vsi, a neskôr Kežmarok, kam sa spoločne s rodičmi presťahoval. Kežmarok Katona považoval po celý život za svoje rodné mesto. Časté návraty domov v ňom prebudili myšlienku na vlastné múzeum – galériu situovanú práve v tomto meste. Domovským prostredím, z ktorého čerpal svoje inšpirácie, sa mu však stala drsno-krásna príroda Vysokých Tatier a okolitý spišský región. Jeho želanie sa splnilo až v minulom roku, keď bola vďaka úsiliu mnohých jednotlivcov a inštitúcií v jeho rodnom meste otvorená Galéria Ferinanda Katonu.

Katona prichádza ako 15-ročný prichádza k Mednyánszkemu a s jeho pomocou získava výtvarné vzdelanie. Brával ho so sebou na cesty do zahraničia a na svoj „medňanskovský“ spôsob ho učil vidieť a zobrazovať svet. Katona si od Mednyánszkeho osvojil nielen formálne poznatky figurálnej kresby, ale od svojho učiteľa prevzal voľbu motívu v duchu intímnej náladovej krajiny. Na svojich obrazoch ponúkal pohľady do lesných zátiší, pohľady na toky horských potokov a vodopádov a najmä pohľady na veľkolepý masív Vysokých Tatier z rôznych strán. Tak ako Mednyánszky, aj Katona prešiel v krajinomaľbe od obdobia náladového romantizmu k stredoeurópsky modifikovanému impresionizmu. Ferdinandovi Katonovi právom prináleží dôležité miesto v dejinách umenia Spiša a podtatranského regiónu.

Výstava Kufor kresieb predstavuje výber z kolekcie reštaurovaných diel Ladislava Mednyánszkeho, ktoré spravuje Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Koncepcia pozostáva z reštaurovaných kresieb, ktoré sú podstatné z celkového pohľadu na Mednyánszkeho tvorbu, pretože mnohé z nich viedli k vytvoreniu vynikajúcich olejomalieb. Predmetné kresby, predovšetkým figurálne štúdie, siahajú do autorovho raného tvorivého obdobia.

O kresbách Ladislava Mednyánszkeho vo videu hovorí kurátorka výstavy, pracovníčka Galérie mesta Bratislavy Szofia Kiss Szemán.

V rámci prezentácie výstav a zároveň svojej odbornej činnosti vydala Tatranská galéria druhé doplnené vydanie publikácie Ferdinand Katona (1864 – 1932). Viac sa o tom vo videu dozviete od riaditeľky TG Anny Ondrušekovej.

Na piatkovej vernisáži bolo prítomné aj hudobné umenie, vystúpili akordeonista Juraj Libera a sopranistka Barbora Ďubeková.

Výstavu diel Ferdinanda Katonu, ktorú tvoria diela z rôznych inštitúcií, ale aj od súkromných zberateľov, majú možnosť uvidieť návštevníci po prvýkrát.

Ferdinand Katona, Ladislav Mednyánsky - vernisáž výstav
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM