Pavol Krupka Kultúra

Vernisáž v TG: Popradčanom sa predstavujú otec a syn Kudličkovci

Tatranská galéria otvorila výnimočný multimediálny projekt, špeciálne realizovaný pre priestor Elektrárne. Zjednocujúcimi osobnosťami tohto projektu sú umelci Ján a Boris Kudličkovci. Ich spoločná výstava má názov Priestor – krajina otca, javisko syna.

Ilustračný obrázok k článku Vernisáž v TG: Popradčanom sa predstavujú otec a syn Kudličkovci
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Výstava dvoch generácií autorov – Jána a Borisa Kudličku, otca a syna, prezentuje ich pohľad na priestor vyjadrený dvoma rozdielnymi formami – maľbou a scénografiou. Maliar a profesor výtvarného umenia Ján Kudlička pochádza z Ružomberka, kde pôsobí dodnes. Jeho pracovný priestor nie je zameraný len na Slovensko, ale súčasťou jeho inšpirácií sú aj Česko, Kanada alebo Egypt. Jeho krajinomaľba, ktorej sa venuje viac ako štyridsať rokov, má celkom inú podobu, než na akú sme zvyknutí. Emotívny účinok umelec dosahuje obrazovou kompozíciou elementárnych tvarov (bodov, perforovaných otvorov, línií a čiar). Ako sám hovorí, na začiatku bol ovplyvnený japonskou kultúrou, zaujala ho prostota motívov, prejavujúca sa vo výtvarnom umení, v architektúre, v záhradách, v úžitkových predmetoch. Umelec má aj veľmi silné hudobné vnímanie, vizuálne štruktúry spríbuzňuje s hudobnými štruktúrami, a tak vytvára svoje „Krajinopartitúry“. Výnimočnými opusmi tvorby Jána Kudličku sú Madony a Piety, spoločným znakom obidvoch tém je typická jednoduchosť , strohosť, jemnosť a ladnosť tvarov, farieb, zdôrazňujúca čistotu a pokoru.

Boris Kudlička sa venuje scénografii a architektonickému dizajnu. V scénografickej práci spolupracuje s viacerými režisérmi na inscenáciách pre svetové operné scény. Profesionálne sa venuje aj vytváraniu dekorácií do filmov alebo výstavnému designu. Hviezdy svetovej opery, najslávnejší sólisti i režiséri, vyslovili scénografickým kreáciám Borisa Kudličku vysoké uznanie. Po návrhu Poľského pavilónu pre Expo 2010 v Shanghai v spolupráci s WWAArchitects sa stáva o rok neskôr partnerom v tomto architektonickom štúdiu vo Varšave. Boris Kudlička po získaní zlatej medaily na Pražskom Quadrienále v roku 2007 bol vymenovaný za generálneho komisára Pražského Quadrienále 2011, jeho umeleckému majstrovstvu sa tak nemohlo dostať vyššieho a objektívnejšieho ocenenia.

Výstava dvoch generácií autorov Jána a Borisa Kudličku, otca a syna, prezentuje ich pohľad na priestor prevedený dvoma rozdielnymi formami – maľbou a scénografiou. Jánovu poetickú sémantiku, meditatívny podtón a esenciálnu citlivosť krajiny dopĺňa Borisova veľkolepá jednoduchosť divadelných scén.

Piatkovú vernisáž obohatilo aj hudobné umenie v podaní autora hudobných meditácií Petra Machajdíka. Umeleckým slovom sa prítomným prihovoril básnik Juraj Kuniak, ktorý v ňom predstavil svoj pohľad na tvorbu Jána a Borisa Kudličkovcov. Juraj Kuniak a Ján Kudlička, obaja obdivovatelia liptovského a oravského prostredia, vydali v roku 2008 pozoruhodnú monografiu Mystérium krajiny.

Otvorenie výstavy sa stretlo s veľkým záujmom Popradčanov, to však platí takmer o všetkých výstavných projektoch v posledných rokoch. Tatranská galéria poskytuje návštevníkom príležitosť na stretnutie s umením vo všetkých jeho podobách, čím sa napĺňa predstava jej riaditeľky a celého kolektívu pracovníkov.

Vernisáž v TG: Popradčanom sa predstavujú otec a syn Kudličkovci
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM