Monika Vengrínová Rôzne

Vetru podľahlo v TANAPe 130-tisíc stromov: Škody sa vyšplhali na 250-tisíc eur

Takmer stotridsaťtisíc stromov, čo predstavuje okolo 110-tisíc m3 v území Tatranského národného parku spravovanom Štátnymi lesmi TANAP-u, podľahlo vetru Žofia, ktorý sa vo štvrtok minulý týždeň prehnal Tatrami. Celkové škody na majetku štátu dosiahli takmer 250-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Vetru podľahlo v TANAPe 130-tisíc stromov: Škody sa vyšplhali na 250-tisíc eur
Zdroj: Dnes24.sk

Najväčšie škody za sebou vietor zanechal v lesných porastoch na západ od Gerlachovského štítu, pod Ostrvou, v Tichej a Kôprovej doline na Podbanskom a v lesoch ochranného obvodu Habovka v Západných Tatrách. Značkované turistické chodníky sú v tejto časti národného parku ešte stále ťažko alebo vôbec nepriechodné. Lesné cesty, budovy, turistické chodníky, mosty, zariadenia turistickej siete, brehy potokov a lúky pod hranicou lesa poškodili padajúce stromy a voda z prívalových dažďov.

Hrozí ďalšia lykožrútová kalamita

V piatom stupni ochrany prírody, teda v bezzásahovom území Tatranského národného parku leží podľa doterajších odhadov Štátnych lesov TANAPu približne päťtisíc (3 000 m3) polámaných a vyvrátených stromov. Tatrám tak podľa Pavla Fabiana hrozí ďalšia lykožrútová kalamita. „Kalamitné drevo sa budeme snažiť spracovať v čo najkratšom čase tak, aby sme v čo najväčšej možnej miere zabránili ďalšiemu množeniu podkôrneho hmyzu. No napriek tomu v území zostanú tisícky kubíkov kalamitného dreva bez spracovania,“ poznamenáva Pavol Fabian.

Desať rokov po vetrovej kalamite poškodil vietor tentoraz už aj novú generáciu tatranského lesa. Ničivou silou na ploche presahujúcej 50 hektárov zasiahol mladé lesné porasty najmä v okolí Smokovcov. Z koreňov vyvrátené a preváľané sú predovšetkým listnaté dreviny, jarabina, breza, rakyta a spomedzi ihličnatých smrekovec. Škoda v lese je podľa Fabiana o to väčšia, že vietor poškodil tohtoročnú úrodu semena a šišiek u smreka, smrekovci i borovice.

Niektoré cesty a chodníky sú stále uzavreté

Od piatku minulého týždňa prerezávajú tatranskí lesníci hlavné doprané tepny intravilánu mesta Vysoké Tatry a dotknutých obcí na Orave. Postupne spriechodňujú aj značkované turistické chodníky. V súčasnosti sú po vysokohorské chaty spriechodnené chodníky vo Veľkej Studenej doline a v Malej Studenej doline. Priechodná je už aj lesná cesta (modrá značka) na Popradské pleso a lesná cesta (zelená značka) na Sliezsky dom. Stále nepriechodné sú turistické chodníky v týchto smeroch. Zatiaľ stále nepriechodná je aj Tichá a Kôprová dolina na Podbanskom. Do odvolania je nepriechodný aj červeno značený turistický chodník v Prielome Dunajca vedúci z Červeného Kláštora do Lesnice v oboch smeroch. Na chodník tu spadlo niekoľko kamenných lavín. Až do utorka budúceho týždňa bude podľa informácií o spracúvaní kalamitného dreva nepriechodná aj štátna cesta medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom.

„Následky víchrice odstraňujeme postupne aj na ostatných turistických chodníkoch v pásme lesa v celom území Tatranského národného parku. Turistov a návštevníkov TANAPu a v Pieninách Prielomu Dunajca však aj naďalej žiadame z dôvodu ich vlastnej bezpečnosti o rešpektovanie prípadných usmernení a zákazov a o trpezlivosť,“ dodáva Pavol Fabian.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM