Monika Vengrínová Rôzne

Vežové hodiny na námestí opäť merajú čas: Ich presnosť závisí od počasia

Popradčania sa opäť môžu riadiť časom podľa vežových hodín na Námestí sv. Egídia. Porucha elektromotora spôsobila, že hodiny na veži Kostola sv. Egídia boli niekoľko dní nefunkčné. Dnes však opäť spoľahlivo fungujú.

Ilustračný obrázok k článku Vežové hodiny na námestí opäť merajú čas: Ich presnosť závisí od počasia
Zdroj: Dnes24.sk

„Bola to vážna porucha, pretože nám vyhorel motor, ktorý dvíha závažie hodinového mechanizmu. Ten motor pracuje už 20 rokov a bol veľmi opotrebovaný. V opravovni ho previnuli a dúfajme, že aspoň 10 rokov ešte vydrží,“ uviedol Jozef Petras, ktorý sa o vežové hodiny stará už 20 rokov.

Podľa jeho slov je práve elektromotor najporuchovejšou časťou vežových hodín. „Všetko ostatné je vymyslené tak, že to vydrží stáročia. Hodiny tohto typu vymyslel jeden mních už v 13.storočí. Kazia sa len tieto elektrické záležitosti,“ doplnil Petras. Aj v prípade výpadku elektrického prúdu sú hodiny vďaka dlhým reťaziam so závažiami schopné pokračovať v chode ešte dve hodiny bez akéhokoľvek napájania.

Presnosť vežových hodín závisí podľa Petrasa od počasia. „Keď je stabilné počasie, idú veľmi presne. Na jar a na jeseň, keď sa striedajú teploty a mení sa tepelná rozťažnosť jednotlivých dielov, musím hodiny nastavovať častejšie, niekedy aj trikrát do týždňa,“ hovorí opravár, pre ktorého sú vežové hodiny srdcovou záležitosťou.

„Idú spoľahlivo. Aj ľudia na námestí nepozerajú na svoje hodinky alebo do mobilov, ale na vežu a to ma veľmi teší, pretože mi tak dôverujú,“ uzatvára svoje rozprávanie majster opravár, ktorý sa stará o presný chod všetkých vežových hodín v majetku mesta Poprad – na Námestí sv. Egídia, vo Veľkej a v Spišskej Sobote.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM