Monika Vengrínová Rôzne

Viaceré mosty v meste potrebujú rekonštrukciu: Prvé na Športovej sú hotové a skolaudované

Zhruba tri mesiace trvajúca rekonštrukcia mostov na Športovej ulici v Poprade sa skončila. Nosnosť mostov sa zvýšila na dvadsať ton, čo teraz umožňuje vstup do NTC aj autobusom s futbalistami. Rekonštrukcie sa v meste zrejme dočkajú i ďalšie mosty.

Ilustračný obrázok k článku Viaceré mosty v meste potrebujú rekonštrukciu: Prvé na Športovej sú hotové a skolaudované
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Rekonštrukcia mostov na Športovej ulici je významnou investíciou z dôvodu ďalšieho rozvoja NTC, nakoľko pri prvej dohode, kedy sme štadión odovzdávali Slovenskému futbalovému zväzu, sme sľúbili, že vyriešime aj prístup na futbalový štadión,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko s tým, že doteraz mužstvá nemohli autobusmi cez mosty prechádzať, pretože nespĺňali základné hmotnostné kritériá.

Z 3,5 tony na dvadsať

Preto, pre nevyhovujúci statický stav mostov, najmä mosta cez rieku Popradu a o niečo lepšie vyhovujúceho mosta cez Velický potok, boli zahrnuté do rekonštrukcie na tento rok. Samotná rekonštrukcia pozostávala zo zosilnenia nosnej oceľovej konštrukcie a zo zosilnenia samotnej mostovky.

„Vzhľadom na to, že doteraz bol na mostoch obmedzený prejazd vozidiel nad 3,5 tony, v súčasnosti sa maximálna nosnosť oboch mostov zvýšila na dvadsať ton. V prípade stretávania sa tak každé vozdilo môže mať maximálne desať ton, avšak šírkové parametre mostov ani neumožňujú stretnutie dvoch nákladných áut,“ objasnila vedúca odboru výstavby MsÚ v Poprade Kristína Horáková. Celkové náklady na rekonštrukciu oboch mostov boli viac ako 139-tisíc eur.

Rekonštrukcie mostov sa zrejme nekončia

Nimi sa však rekonštrukcie mostov v meste zrejme nekončia, keďže sú evidované ďalšie v nie práve vyhovujúcom stave. Podľa Horákovej je zo statického hľadiska problémovejším most pri mestskom úrade, kde je rovnako ako pri mostoch na Športovej stanovená nižšia nosnosť. Preto tu po čase bude potrebné statické zosilnenie. Z vizuálneho i statického hľadiska je nevyhovujúcim i most na Francisciho ulici ponad Zdravotnícku.

„Zatiaľ nemáme spracované projektové dokumentácie, ktoré by konkrétne riešili rekonštrukcie týchto mostov, ale myslím si, že v krátkom čase budeme musieť pristúpiť minimálne k spracovaniu a k posúdeniu projektantom,“ dodala vedúca výstavby.

Kolaudácia mostov na Športovej ulici
17
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM