Peter Handzuš Kultúra

Vianoce v Poprade budú štedré na kultúru

Mesto Poprad pripravuje každý rok pre občanov i návštevníkov Popradské Vianoce, ktoré približujú atmosféru prichádzajúcich sviatkov.

Vedúca odboru kultúry Mestského úradu v Poprade Jitka Púčiková informovala, že tohtoročné sa začali koncom novembra prvým adventným vežovým koncertom.
V nedeľu (5.12.) sa v jednotlivých mestských častiach pohyboval Putujúci Mikuláš, ktorý s anjelom a čertom navštívil deti na námestiach. Dnes o 17. hodine príde Mikuláš na Námestie sv. Egídia. „Deti sa môžu tešiť na peklo plné čertov, nebo plné anjelov, spoločne uvítajú Mikuláša a celý program je spojený s rozsvietením vianočného stromčeka a vianočnej výzdoby,“ priblížila Púčiková.
Novinkou tohtoročného programu je dvojdňový jazzový festival Euroregión bez hraníc 2010 – Jazzové Vianoce. Ten sa uskutoční 9. a 10. decembra v dome kultúry. „Dramaturgicky sme do Popradských Vianoc zaradili tradičné kultúrne podujatia, ktoré Popradčania poznajú a ktoré toto obdobie dotvárajú. Ide predovšetkým o Adventné vežové koncerty, kultúrny program v rámci vianočného jarmoku, Štedrovečerný koncert a Živý betlehem,“ konkretizovala Púčiková.
Súčasťou Vianoc pod Tatrami je aj Tradičný vianočný jarmok. Jeho 8. ročník sa bude konať 11. decembra na Námestí sv. Egídia. „Ide o tradičný jarmok ľudovo-umeleckej výroby spojený s ukážkou ľudových remesiel a vianočných tradícií,“ objasnila vedúca odboru kultúry. Vystúpi aj dychová hudba Popradčanka, folklórne súbory Čačina a Venček, detský ukrajinský súbor Vodograi, divadlo Maškrta a speváčka Gizela Oňová.
„Výnimočné sú dva vianočné koncerty, Adventus Domini, ktorý bude 15. decembra v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie, a 16. decembra Vianočný koncert Zlatých huslí s Jánom Babjakom v dome kultúry,“ doplnila Púčiková. Druhý sviatok vianočný bude patriť koncertu charizmatických hudobníkov v štýle belcanta, skupine La Gioia v Kostole sv. Egídia. Popradské Vianoce ukončí Novoročný koncert v podaní vokálnej skupiny Sklo. Na programe je 9. januára 2011 tiež v Kostole sv. Egídia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM