Monika Vengrínová Rôzne

Vianočná rozprávková klasika sa nám nezunuje: Pripomína nám šťastné chvíle detstva

Za tým, že stále radi pozeráme počas vianočných sviatkov tie isté rozprávky, je sentiment, ktorý nám pripomína detstvo. Tvrdí psychológ.

Ilustračný obrázok k článku Vianočná rozprávková klasika sa nám nezunuje: Pripomína nám  šťastné chvíle detstva
Zdroj: TASR

Psychológ Miloš Poštek vysvetľuje fakt, prečo sú stále v obľube desaťročia staré rozprávky, ktoré na televíznych obrazovkách nebudú chýbať ani počas týchto vianočných sviatkov.

„Pripomínajú nám čarovné časy, keď sme boli ako deti šťastní, bezstarostní a Vianoce pre nás predstavovali symbol niečoho výnimočného, niečoho, čo sa naozaj môže zopakovať iba raz za rok,“ uviedol Poštek. Nemyslí si pritom, žeby rozprávky, ktoré sa nakrúcajú v súčasnosti, boli menej kvalitné ako tie, ktoré vznikli pred rokmi. „Ich nevýhodou je však to, že s nimi nie sú spojené práve tie emócie detstva, keď sme tie rozprávky hltali a tešili sa na ne,“ povedal psychológ.

Sentiment a spojenie Vianoc s rozprávkami sa podľa neho zachová aj v budúcnosti. Priznáva pritom, že súčasné deti si už Vianoce budú spájať s inými rozprávkovými príbehmi a zmenia sa aj médiá, cez ktoré „nasávame“ vianočnú atmosféru. „No pocit šťastného detstva, ktorý v nás vedia rozprávky vyvolať, ten ostane,“ skonštatoval psychológ Miloš Poštek.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM