Martin Sýkora Samospráva

Vianočná výzdoba už na mieste: Popradčania umiestňujú najväčšie prvky

Vianočná výzdoba mesta Poprad patrí už tradične medzi tie najkrajšie na Slovensku. Po dôkladnej príprave dnes (22.11.2016) pokračuje inštalácia ďalších jej prvkov.

Ilustračný obrázok k článku Vianočná výzdoba už na mieste: Popradčania umiestňujú najväčšie prvky
19
Galéria
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk

Novým prvkom vianočnej výzdoby mesta Poprad bude adventný veniec v strede adventného mestečka, ktoré tento rok bude umiestnené do okolia fontány na Námestí sv. Egídia. Zapálenie prvej sviečky na tomto adventnom venci sa uskutoční už v nedeľu 27.novembra 2016 o 17:00. Zapáleniu prvej sviečky bude predchádzať koncert DH Popradčanka a požehnanie adventného venca.

V minulom roku bola vianočná výzdoba doplnená na Mnoheľovu ulicu, čím sa podarilo vytvoriť vianočnú atmosféru na hlavnej spojnici medzi železničnou stanicou a centrom mesta. V tomto roku schválilo MsZ na nákup vianočného osvetlenia sumu 21-tisíc eur, ktorá bude použitá na kúpu 300 m nových girlánd na námestie, nakoľko pôvodné už boli natoľko opotrebované, že ich nebolo možné dopĺňať a presúvať.

„Vianočné osvetlenie sa začalo pripravovať na POPRADSKÉ VIANOCE 2016 už začiatkom novembra, kedy sa uskutočnila kontrola prvkov, ktoré sú nainštalované permanentne. Svetelné reťaze a dekorácie na stromoch boli preskúšané, poškodené a opotrebované časti boli nahradené novými. Na Ul. 1.mája boli vzhľadom na zatepľovanie niektorých objektov upravené konzoly na zachytenie hviezdneho neba. Kontrole a nevyhnutnému servisu sa nevyhla ani demontovaná a uskladnená výzdoba. Vzhľadom na opotrebenie niektorých starších prvkov začala samospráva s ich generálnymi opravami. Ešte pred inštaláciou tak v tomto roku absolvovala generálku kométa a vianočné gule, na budúci rok je v pláne vianočný stromček a postupne sviečky, betlehem a ďalšie prvky,“ informovala Iveta Borňáková z Msú v Poprade.

Dominanta vianočnej výzdoby mesta Poprad – 12 metrový anjel – bude do stredu kruhovej križovatky inštalovaná opäť s pomocou vrtuľníka. Malo by sa tak stať v priebehu budúceho týždňa – v závislosti od počasia.

Na vianočnú výzdobu je v rozpočte na rok 2016 vyčlenená suma vo výške takmer 50 000 €, ktorá zahŕňa montáž, demontáž, údržbu a opravy.

Do budúceho roka bude na základe požiadaviek poslancov vianočná výzdoba posilnená aj v mestských častiach a na sídliskách Juh. Vianočnú výzdobu v meste Poprad už tradične rozsvietia deti spolu s Mikulášom v pondelok 5.decembra podvečer. Vianočná výzdoba bude svietiť do konca januára. Následne budú demontované vianočné prvky.

Ostatná zimná výzdoba – girlandy, svetelné reťaze, ostane svietiť až do konca zimy ako dôležitý prvok prezentácie mesta pre turistov a jeho návštevníkov. Vzhľadom na to, že v čase svietenia tejto výzdoby bude ostatné verejné osvetlenie na Námestí sv. Egídia fungovať na 1/3 výkon, náklady na svietenie nepresiahnu štandardnú spotrebu elektrickej energie.

Zdroj: Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM