Monika Vengrínová Rôzne

Vianočné stromčeky za super ceny ponúka aj TANAP. Kúpiť si ich však môžu len niektorí

Vianoce sa blížia a všetci tí, ktorým umelé vianočné stromčeky „nevoňajú“, začínajú zháňať živé. Tento rok tak môžu urobiť aj v Štátnych lesoch TANAPu, ktoré príjeme prekvapili cenou stromčekov, už menej však tým, že predávať ich budú len niekomu.

Ilustračný obrázok k článku Vianočné stromčeky za super ceny ponúka aj TANAP. Kúpiť si ich však môžu len niektorí
Zdroj: Dnes24.sk

Predaj vianočných stromčekov Štátnym lesom TANAPu umožňujú zásahy v rámci starostlivosti o mladé lesné porasty, ktorými upravujú početnosť a druhovú štruktúru porastov a tým zabezpečujú druhovú pestrosť a stabilitu budúcich lesov v Tatranskom národnom parku.

„V súčasnosti sa sústreďujeme predovšetkým na dopestovanie stabilných lesných ekosystémov. Ide predovšetkým o zabezpečenie mladých lesných porastov vytvárajúcich predpoklad pre plnenie požadovaných funkcií lesov v najstaršom národnom parku na Slovensku. Z uvedeného dôvodu produkcia vianočných stromčekov nie je našou prioritou. Obmedzený počet vianočných stromčekov ponúkame iba zamestnancom, domácim obyvateľom a podnikateľským subjektom,“ hovorí Pavol Fabian, námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAPu.

Záujemcovia si môžu vybrať spomedzi približne tristo smrekov, borovíc a jedlí. Ich cena sa pohybuje od 1,60 eura za metrový smrek po 15,80 eura za štvormetrovú jedľu. Vybrať si môžu z ponuky smrekov a borovíc na ochrannom obvode Podbanské (smrek), Štrbské Pleso (smrek), Vyšné Hágy (smrek a borovica), Smokovce (smrek a borovica), Tatranské Matliare (smrek, borovica a jedľa) a Tatranská Javorina (smrek).

Štátne lesy TANAPu aj v tomto roku zabezpečujú na území Tatranského národného parku ochranu mladých lesných porastov pred nelegálnymi výrubmi. V predvianočnom období sú posilnené hliadky členov Lesnej stráže z radov pracovníkov jednotlivých ochranných obvodov Štátnych lesov TANAPu. Do dnešného dňa nezaznamenali ani jeden prípad krádeže vianočného stromčeka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM