Rôzne

VIDEO: Top 5 situácií, počas ktorých sa oplatí mať kameru v aute

Fungujú ako čierna skrinka a sú nápomocnejšie viac, ako si myslíte. Cenová dostupnosť a efektívnosť autokamier hovoria jedno veľké ÁNO za ich kúpu.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Top 5 situácií, počas ktorých sa oplatí mať kameru v aute
Zdroj: YouTube.com

Boom autokamier je už nejaký ten čas na trhu. Tieto malé a nenápadné monitorovacie skrinky vedia byť veľmi užitočné a situácií, kedy sa dajú využiť, sa každým ojedinelým prípadom kopí a kopí.
Predstavíme vám 5 najčastejších (alebo podobných) situácií, kedy si poviete: „Ešte že mám tú kameru“.

1. Dopravná nehoda

Ak ste sa stali účastníkom dopravnej nehody, práve záznam z autokamery môžete (alebo orgány činné v trestnom konaní) použiť ako dôkazový materiál.

2. Škodová udalosť

Dôjde k poškodeniu vášho auta a vy, ako platca povinne zmluvného poistenia, žiadate o náhradu škody. Napríklad niekto do vášho auta cúvne počas vašej neprítomnosti, poškodí ho a utečie, alebo vám kúsok kameňa poškodí čelné sklo. Avšak pozor, nie všetky poisťovne akceptujú za rovnakých podmienok videozáznam ako dôkazový materiál. Overte si tieto podmienky u tej svojej.

3. Monitoring (nielen) služobnej cesty

Vďaka zabudovanému GPS zaznamenajú kamery detailné informácie o trase, ktorú prešli. Napríklad najpredávanejšie kamery na Slovensku, kamery MIO, majú aplikáciu MiVue, vďaka ktorej môžete vašu trasu zobraziť v Google mapách. Opäť vás musíme upozorniť na limity. V prípade použitia monitoringu vášho zamestnanca tak nesmiete urobiť bez jeho predchádzajúceho upozornenia.

4. Bezpečnosť aj prevencia

Dnešná technológia autokamier skutočne napreduje a dokáže vám zachrániť až život. MIO ponúka u vybraných kamier systém ADAS, napríklad model MiVue 618. Ten sleduje opustenie jazdného pruhu a vyhodnocuje riziko zrážky. Okrem toho kamera upozorňuje na únavu vodiča a vyhodnocuje ekonomiku jazdy. Upozornenie je možné nastaviť pípnutím alebo hlasom.

5. Zábavné a dychvyrážajúce momenty

Aby sme túto tému trochu aj odľahčili, spomenieme sympatického policajta, ktorý sa vďaka autokamere stal hitom internetu. Pozrite si video, určite dáte zabrať svojim brániciam ;) Oplatí sa vidieť až do konca…

Zdroj: YouTube.com

A teraz si autokameru môžete otočiť smerom do auta aj vy a natočiť si svoje zážitky z cesty. Alebo si len tak vytvoriť časozberné zábery…

POZOR: Aj kamera v aute má svoje medze!

Nie je všetko len tak ružové, ako sa zdá. Treba si uvedomiť, že za využitie kamery v aute preberáte zodpovednosť. Tak v prvom rade jej umiestnenie. Aby bola na správnom mieste, treba si poriadne prečítať zákon o cestnej premávke. Podľa neho by ste si mali pripevniť kameru na čelné sklo alebo palubnú dosku tak, aby vás nerozptyľovala a nebránila vám v žiadnom smere výhľadu.

Ďalšou, nie menej dôležitou skutočnosťou, je fakt, že ňou nesmiete točiť niečo, čo vám Zákon o ochrane osobných údajov nedovoľuje, alebo na čo nemáte udelený súhlas. To sa týka všetkých spomenutých bodov v našom článku. Bližšie túto problematiku vypracoval Úrad na ochranu osobných údajov SR v dokumente Metodické usmernenie č. 3/2013 – Kamerové informačné systémy osobných údajov vo vozidlách, ktorý vám odporúčame si prečítať.

O kamerách MIO
Kamery MIO patria k špičke v segmente majú viacero unikátnych vlastností ako automatická aktivácia kamery v stojacom vozidle, keď vodič nie je vo vozidle prítomný, videá sa nahrávajú v kvalite Full HD s kodekom H.264 zabezpe­čujúcim vysokú kvalitu obrazu, a to aj v noci.
Už spomínanú aplikáciu MiVue, ktorá slúži na zaznamenanie presnej trasy, môžete využiť aj na presun a spájanie nahraných súborov vo vašom PC. Nahrané súbory je možné priamo umiestniť na Facebook-u alebo na YouTube.
Kamery MIO sú po vybratí z držiaka v aute schopné zaznamenávať aj jednotlivé fotografie, majú G Senzor, ktorý pracuje pri nahrávaní a zaznamenáva smer jazdy, vďaka čomu je možné určiť z ktorej strany prišiel náraz.
Vyšší model kamery MIO MiVue 658 je vybavený i pripojením Wi-Fi. Pomocou aplikácie MiVue pripojíte svoj smartfón a môžete prehliadať nahrávky v kamere, prípadne ich do neho stiahnuť. Aplikáciu môžete nastaviť aj na automatické kopírovanie havarijných záznamov.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM