Pavol Krupka Kultúra

VIDEO: Trampský Tymián zahral Popradčanom

Festival Leto v Poprade prináša domácim a návštevníkom aj pestré hudobné vystúpenia. Okrem rozmanitosti žánrov sa ponuka organizátorov zameriava aj na domácu hudobnú scénu, na ktorej pôsobí viacero zaujímavých hudobných zoskupení. Vo štvrtok v cent

Trampská pieseň a celý folk sa bežne zaraďujú k menšinovým hudobným žánrom. Na Slovensku a v Čechách, keď nezájdeme veľmi ďaleko, však tradične priťahujú tisícky poslucháčov i aktívnych muzikantov. Menšinovosť totiž neznamená nekomunikatívnosť. Naopak, folková hudba dokáže poslucháčov zaujať, vtiahnuť ich do pestrého sveta ľudskej existencie, prírody, ale tiež ideálneho, etického sveta trampov. Texty „o niečom“ sú podporené peknou melódiou a harmóniou akustických nástrojov.

O to všetko sa v Poprade už takmer dvadsať rokov usiluje skupina Tymián, vytvorená spevákom, hráčom na gitare a autorom Milanom Fořtom. Od roku 2010 hrá v štvorčlennej zostave, ktorú okrem kapelníka tvoria Martina Fořtová, Viliam Maličký a Tomáš Kuľka.

Repertoár skupiny Tymián tvoria pesničky a skladby v štýle folk a trampskej piesne, ale výnimkou nie sú ani piesne v štýle country a bluegrass. Piesne pochádzajú z vlastnej dielne (často od dvojice Milan Fořt – Juraj Kunák) alebo sú prevzaté od iných skupín a autorov. Viaceré otextoval bývalý člen skupiny Milan Kolárik.

[blockquote]Video obsahuje štyri skladby popradského koncertu: Stopárska – Milan Fořt/Milan Fořt, Nejkrásnější svět – Juraj Kunák/Milan Fořt, Kto šancu má – trad./Milan Fořt, Snežienky – Juraj Kunák/Milan Fořt.[/blockquote] Poprad24 Foto: Pavol Krupka Video: Pavol Krupka

[youtube=440,248]h­ttp://youtu.be/bG9jJVPZ­dgk[/youtube]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM