Peter Handzuš Rôzne

Viete, čo je biodiverzita? Vaše deti áno!

Vyhodnotenie popradského kola súťaže Biodiverzita okolo nás.

Spoločnosť Dalkia pripravila pre žiakov základných škôl na celom Slovensku už 7. ročník podujatia zameraného na ochranu životného prostredia, tento rok pod názvom Biodiverzita okolo nás. Cieľom podujatia je vytvárať a prehlbovať vzťah detí k životnému prostrediu. „Sme veľmi radi, že si tento druh podujatí, ktoré organizujeme pre základné školy už niekoľko rokov, našiel svojich priaznivcov medzi žiakmi aj učiteľmi a vďaka ich aktívnemu prístupu sa nám darí šíriť osvetu v oblasti ochrany životného prostredia,“ povedal Vincent Barbier, generálny riaditeľ, Dalkia a.s.

Slávnostné vyhodnotenie prác detí z popradských základných škôl sa dnes uskutočnilo v Poprade. Víťazom lokálneho kola v Poprade sa stala trieda 5. K zo školy ZŠ a MŠ Letná 3453. Na druhom mieste sa umiestnila trieda 3. a 5. zo školy Združená škola Partizánska 2, a tretie miesto obsadila 2. A trieda zo školy ZŠ a MŚ na Vagonárskej ulici 1600/4 v Spišskej Sobote.

Spoločnosť Dalkia oslovila s projektom Biodiverzita okolo nás 81 škôl základných škôl v mestách a obciach, v ktorých pôsobí. Do projektu sa zapojilo 46 základných škôl, čo predstavuje 2114 žiakov zo 108 tried. Prvé tri víťazné diela postupujú do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční 3. mája v Lučenci, kde sa rozhodne o celkovom víťazovi projektu. Víťazná trieda získa atraktívny celodenný výlet, ktorý sa uskutoční v júni tohto roka. Pre ostatných malých ochrancov prírody sú pripravené malé darčeky od Dalkie.

Členmi miestnej poroty boli viceprimátor Popradu Štefan Kubík, regionálny riaditeľ – región Východ, Dalkia a.s., Ľuboš Kertész, obchodný riaditeľ Dalkia a.s. Vojtech Červenka, Igor Kras senior manažér pre centrálne zásobovanie teplom, Dalkia a.s., Edita Pilárová, vedúca odboru školstva, mládeže a športu v Poprade, výtvarník František Žoldák, Jana Adamová z TANAPu a správcovia Jaroslava Mišková a Štefan Bebej.

O projekte Biodiverzita okolo nás 2010/2011 Súťaž bola určená žiakom vo veku 8 až 11 rokov. Úlohou žiakov bolo vybrať živočíšny alebo rastlinný druh, ktorý by chceli ochraňovať alebo navrátiť do ich lokality. Žiaci mali napísať text, v ktorom vysvetlili svoj výber a navrhli, ako je možné tento druh chrániť, či dokonca navrátiť ho do prírody, a objasnili, prečo je tento druh užitočný pre obyvateľov ich lokality. Na konci textu mali žiaci uviesť otázku pre vedca, ktorý sa špecializuje na otázky životného prostredia. Ich úlohou bolo daný druh nakresliť alebo odfotografovať alebo vyrobiť v trojrozmernej podobe, o forme mohli rozhodnúť sami. Žiakov i učiteľov sprevádzali pri práci pedagogické materiály, ktoré boli vypracované špeciálne pre tento projekt. Prostredníctvom materiálov získali žiaci viac informácií o biodiverzite, teda rozmanitosti živočíšnych a rastlinných druhov.?

Podrobné informácie o súťaži a predošlých ročníkoch nájdete na www.dalkia.sk/organizujeme

pp_0418_biodiverzita
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM