Peter Handzuš Kultúra

Víkend bude patriť horským vodcom: Pozrite si program podujatí vo Vysokých Tatrách

Prvý augustový víkend sa vo Vysokých Tatrách bude už tradične niesť v znamení vodcovstva. Aj tento rok na návštevníkov čaká bohatý kultúrny program, premietania, zaujímaví hostia, ale i lezenie a iné športové atrakcie pre deti.

Ilustračný obrázok k článku Víkend bude patriť horským vodcom: Pozrite si program podujatí vo Vysokých Tatrách
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Organizátori sa rozhodli nadviazať na projekt Roku Tatier z dielne OOCR Vysoké Tatry Podhorie a Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry. V rámci Roku Tatier si región pripomenie významné míľniky, ktoré zasiahli do histórie Tatier. Horskí vodcovia si v roku 2015 pripomenú 50. výročie vzniku medzinárodnej asociácie horských vodcov UIAGM. Ďalším významným výročím je prvý zaznamenaný turistický výlet, ktorý sa uskutočnil pred 450 rokmi z Kežmarku na chatu k Zelenému plesu. Pred 400 rokmi bol zaznamenaný prvý výstup na tatranský štít.

Organizátori Sviatku horských vodcov v spolupráci s OOCR Vysoké Tatry Podhorie sa rozhodli za sprievodu kamery zrealizovať rekonštrukciu výstupu na Kežmarský štít. Túra bola akousi sondou nie len do histórie vysokohorskej turistiky, ale zaznamenávala aj zvyklosti ľudí, štýl odievania sa, spôsob výstupu a iné. Dokumentárna rekonštrukcia bude tvoriť jednu z častí prvého večera sviatku.

Sviatok horských vodcov odštartuje v sobotu 1. augusta neodmysliteľný obrat svätenie lán a čakanov, ktorý má posilniť horských vodcov tak, aby sebe a klientom poskytli bezpečný pohyb po horách a šťastný návrat domov. Svätenie sa bude konať v kaplnke v Starom Smokovci o 15:00 hod.

Program bude pokračovať od 16.00 hod. pri kúpeľoch v Novom Smokovci koncertom dvoch charizmatických umelcov – otca a syna – Mariána a Martina Geišbergovcov, ktorí tvoria spolu výnimočné hudobné duo. Ich hudba je charakteristická jedinečnou hudobnou poetikou, ktorá rozosmeje, rozplače, roztancuje a zanechá v človeku krásny nezabudnuteľný zážitok. Ďalším hudobným lákadlom bude folkový koncert Štefana Šantu a kapely Ostrov. Hudobnú časť uzavrie nitrianska kapela Dominiky Titkovej. Repertoár kapely tvoria Rock and Roll, Latino, Funky, Oldies, a iné.

Na oba večery pripravili organizátori skvelé filmové lahôdky. V piatok večer dokumentárny film z dielne Pavla Barabáša. Sobotňajší večer uzavrie film o švajčiarskom horskom vodcovi Loretan. Počas celej soboty si priaznivci lezenia môžu otestovať svoje zručnosti a kondičku, zdokonaliť si techniku lezenia za účasti horských vodcov na umelej stienke v mieste realizácii podujatia a v sobotu ráno v kameňolome v Tatranskej Kotline. Vstup na podujatie je voľný.

1.8.2015 (sobota)

15:00 h – Tatranská Lomnica – altánok v parku
OSTROV
Koncert folk- rockovej skupiny z Popradu.

15:00 – 22:00 h Nový Smokovec – areál Kúpeľov a.s.
SVIATOK HORSKÝCH VODCOV

16:00 h Nový Smokovec – areál Kúpeľov a.s.
GEIŠBERGOVCI
Folkový recitál Mariána Geišberga so synom Martinom

17:30 h Nový Smokovec – areál Kúpeľov a.s.
OSTROV
Koncert folk-rockovej skupiny z Popradu

18:30 h Nový Smokovec – areál Kúpeľov a.s.
DOMINIKA TITKOVÁ & FRIENDS
Koncert eventovej kapely z Nitry

20:00 h Nový Smokovec – areál Kúpeľov a.s.
Filmový večer
Premietanie filmov z horského prostredia

2.8. 2015 (nedeľa)


8:15 h Tatranská Polianka – pred budovou bývalej pošty
KÁČER NA BICYKLI
Štart poslednej etapy charitatívnej cyklistickej tour. V sprievodnom programe budú spievať HÁŠKOLÁCI z Vyšných Hágov.

Sviatok horských vodcov
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Sviatok horských vodcov
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM