Martin Sýkora Rôzne

Víkend otvorených parkov a záhrad: V Tatranskej Lomnici si to skutočne užijete

Tatranská botanická záhrada má čo ponúknuť. Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici sa v piatok (9.6.) zapojí do Víkendu otvorených parkov a záhrad.

Ilustračný obrázok k článku Víkend otvorených parkov a záhrad: V Tatranskej Lomnici si to skutočne užijete
Zdroj: Dnes24.sk

Pre malých aj veľkých

Víkend venovaný záhradám bude prebiehať od 9:00 do 15:00 hod. a na návštevníkov okrem prehliadok so sprievodcom čakajú aj ukážky rozsádzania rastlín a tvorivé dielne pre deti. Záujemcovia si môžu vypočuť aj prednášky lesného pedagóga na tému Ako vzniká strom, odborník ich naučí i to, ako rozlišovať pobytové znaky zvierat.

„Tento program sa nám osvedčil aj po minulé roky, záujem je najmä o vstupy so sprievodcom, ktoré ponúkame na požiadanie,“ povedala botanička Výskumnej stanice a Múzea Tatranského národného parku Zuzana Homolová.

Práve toto obdobie je podľa nej ideálne na prehliadku expozície, keďže kvitne väčšina rastlín, ktoré sa v botanickej záhrade pod Lomnickým štítom nachádzajú.

Zoznámte sa s tatranskými klenotmi

Na ploche 3,20 hektára môžu návštevníci obdivovať vyše 300 druhov bylín a drevín. Medzi nimi i také, ktoré bežne pri turistike neuvidia. Patrí k nim napríklad mak tatranský, skalokráska pyrenejská osídľujúca strmé skalné steny, trávnička alpínska či vičenec horský, ktorý sa vyskytuje v Tatrách iba v jednej lokalite. „Na relatívne malom území môžeme sledovať prevažnú časť druhov tatranskej flóry. Základný floristický inventár expozície tvoria rastliny vysokohorského prostredia, najmä druhy alpínskeho a subniválneho vegetačného stupňa,“ doplnila botanička.

Myšlienka otvoriť a verejnosti predstaviť bežne neprístupné parky, záhrady a dvory vznikla v roku 1998 v Londýne. Na Slovensku s touto myšlienkou začala pracovať nezisková organizácia Národný Trust, ktorá v spolupráci s partnermi zorganizovala takúto akciu prvýkrát v roku 2007. Rozšírila ju aj na bežne dostupné miesta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM