Monika Vengrínová Kultúra

Víkend patril folklóru. Zamagurské folklórne slávnosti sa vydarili napriek zlému počasiu

Už po tridsiaty siedmykrát sa na Zamagurí stretli folklórne súbory nielen zo širokého okolia, ale i zo zahraničia. V Červenom Kláštore pod Tromi Korunami to tak tri dni žilo ľudovým spevom, tancom a dobrou zábavou. Návštevníkom na nálade neubralo ani upršané počasie.

Ilustračný obrázok k článku Víkend patril folklóru. Zamagurské folklórne slávnosti sa vydarili napriek zlému počasiu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Už tridsaťpäť rokov pod Tromi Korunami

„Ide o tradičné podujatie, nakoľko pod Tromi Korunami sa stretávame už tridsaťpäť rokov, prvé dva ročníky sa konali v Spišských Hanušovciach. Našou snahou je ukázať predovšetkým zamagurský folklór, preto tu vystupujú prevažne domáce súbory zo Zamaguria, z okolitých obcí. Folklór sem pod Tri Koruny jednoznačne patrí. Toto prostredie učarovalo už našim predchodcom, ktorí to tu upravili tak, aby sme tu mohli pokračovať a napredovať a ukázať tak našu kultúru nielen zo Zamaguria, ale i z celého Slovenska,“ vysvetľuje hlavný dramaturg podujatia Juraj Švedlár z Podtatranského osvetového strediska.

Tohtoročný program sa niesol v duchu osláv príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu, čo znamenalo zložitejšiu, ale pre obecenstvo prijateľnejšiu formu predstavenia. V programe nazvanom Stretnutie pod Tromi Korunami sa napokon predstavilo šesť domácich a jeden zahraničný súbor z Bieloruska. Čo sa domácich súborov týka, tu prevládali predovšetkým goralské kolektívy, nakoľko Zamagurské slávnosti sú spišskými slávnosťami, zameranými najmä na horný Spiš.

Srdce pre Slovensko vytvoril polonevidiaci umelec

V piatok tak celé podujatie zahájili otváracie programy v Spišskej Starej Vsi a večer to roztočil Peter Nagy so svojou skupinou Indigo. Zabáva pokračovala ľudovou veselicou so skupinou Triton z Trenčína. „V sobotu nám vyšiel splav, ktorý robíme pravidelne namiesto sprievodu, čo je myslím si, na Slovensku ojedinelé. Otvárací program sme pripravili práve v podaní našich domácich súborov. Večer patril súboru Vagonár z Popradu, ktorý predstavil Spiš ako celok. Nedeľu otvorila svätá omša, po ktorej nasledovali tradičné remeslá a v záverečnom programe sa nám predstavili hostia z Poľska,“ vymenúva jednotlivé body programu dramaturg.

Tohtoročný program však bol ozvláštnený veľmi peknou akciou s názvom Srdce pre Slovensko, s ktorým v programe účinkujúci putovali po celom Slovensku. „Toto drotárske srdce vytvoril polonevidiaci Juraj Šerík, ako vďaku za to, že na Slovensku je veľa dobrých ľudí a samozrejme i preto, že on sám má rád Slovensko. Srdce bude neskôr vystavené na Bratislavskom hrade a bude venované všetkým Slovákom,“ uzatvára Ladislav Bačinský, režisér a scenárista tohtoročných Zamagurských folklórnych slávností.

Vyhrali ste auto na víkend?

V rámci Zamagurských folklórnych slávností ste sa mohli stať aj víkendovým majiteľom nového auta. Ak máte v stupenku s číslom 056 alebo 91867, auto s plnou nádržou na víkend je vaše.

Musíte sa však osobne preukázať výhernou vstupenkou, ktorá bola zakúpená na program ZFS 2013. Viac informácií výhercom poskytnú pracovníci Podtatranského osvetového strediska v Poprade.

Víkend patril folklóru. Zamagurské folklórne slávnosti sa vydarili napriek zlému
1
Galéria
Zamagurské folklórne slávnosti 2013
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM