Martin Sýkora Rôzne Rôzne

Víkend patril v Krakove Podtatrancom: Slovenský deň navštívili tisíce ľudí

O blízkosti a historickej spätosti slovenského podtatranského regiónu s poľským niet pochýb. Slováci si v kráľovskom Krakove urobili výbornú reklamu.

Ilustračný obrázok k článku Víkend patril v Krakove Podtatrancom: Slovenský deň navštívili tisíce ľudí
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Slovenský deň v Krakove sa v piatok uskutočnil v rámci 40. ročníka Medzinárodného festivalu ľudového umenia, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie podujatia svojho druhu v Poľskej republike a je pravidelne organizovaný pod patronátom primátora druhého najväčšieho poľského mesta a vojvodu Malopoľského vojvodstva.

PREČÍTAJTE SI AJ: Kežmarok žil remeslami: Tisíce ľudí a slávna história

Skvelá reklama pre Slovensko

V bohatom kultúrnom programe sa predstavili folklórne súbory, hudobné skupiny, ľudoví umelci a remeselníci z Prešovského a Žilinského samosprávneho kraja. Podujatie, ktorého súčasťou bola propagácia slovenských kultúrnych, historických a turistických atrakcií, pritiahlo na najväčšie krakovské námestie davy návštevníkov z Poľska i zo zahraničia.

„Je to nám jeden z najbližších slovanských národov a my si rozumieme. Napríklad teraz cez Euroregión Tatry pokračujeme v budovaní cyklotrás okolo Tatier a sme veľmi úspešní,“ konštatoval priamo na hlavnom krakovskom námestie primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Soľ nad víno

Slovensko-poľské stretnutie pripomenulo historické väzby. Zaujímavosťou je, že z Krakova viedla cez Kežmarok tzv. soľná cesta. Opačným smerom tzv. vínna cesta, keďže kráľovské mesto Kežmarok malo v oblasti Tokaj vlastné vinice. Soľ za víno – tak to tiež niekedy fungovalo medzi Slovákmi a Poliakmi. A práve Kežmarok sa stal sídlom Euroregiónu Tatry, ktorý prezentoval podtatranskú históriu i súčasnosť.

„Dnes sme prezentovali Prešovský a Žilinský kraj. Ukázali sme našu kultúru a folklór, vodné parky, hrady a zámky i lyžiarske strediská,“ hodnotil konzul Slovenskej republiky v Krakove Adrián Kromka. O vzájomné pochopenie nebola núdza, keďže Slováci a Poliaci mali k sebe vždy blízko, o spišských mestách nehovoriac. „Sme blízke národy polohou, jazykom, kultúrou aj historicky. Je to super, že aj tu môžeme ukázať kúsok slovenského umenia, kultúry, histórie a turistických možností,“ povedal riaditeľ Slovenského inštitútu vo Varšave Milan Novotný.

Krása, rozmanitosť a rekordy

Na krakovskom námestí sa predstavili nielen krásy Považského a Oravského múzea. Diváci žasli nad pestrosťou a umením podtatranských ľudových umelcov. Jednou z najväčších atrakcií bolo plieskanie bičom. Rekord držia práve pod tatranskými končiarmi a má hodnotu 108,2 decibelu – nielen Poliakom zaľahlo v ušiach.

Podtatranci si urobili u severného suseda, ktorý je 7-krát väčší ako Slovensko, výbornú reklamu. Počuť slovenčinu v európskej metropole bolo pekným zážitkom. Podnikateľská obec a samosprávy na Slovensku veria, že fungovať to bude aj naopak a poľština sa bude v našich regiónoch ozývať čoraz častejšie.

Slovenský deň v Krakove 2016
1
Galéria
Slovenský deň v Krakove 2016
34
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM