Martin Sýkora Správy

Víkend v Tatrách: Maďari sa rozbili na sánkarskej dráhe o stenu

Uplynulý víkend priniesol viacero zranení, ktoré sa stali na ceste zo Starého Smokovca na Hrebienok. Záchranári mali aj tentoraz plné ruky práce.

Ilustračný obrázok k článku Víkend v Tatrách: Maďari sa rozbili na sánkarskej dráhe o stenu
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Nedeľa začala úrazom nohy

Predzvesťou zvýšenej aktivity záchranárov bola situácia z nedeľného dopoludnia, kedy Horská záchranná služba (HZS) prijala informáciu o úraze 62–ročnej turistky slovenskej národnosti na Hrebienku vo Vysokých Tatrách.

„Žena sa pošmykla na chodníku a pádom si narazila chrbát. Privolaní záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry jej poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a pacientku nabalili do vákuového matraca. Následne ju pomocou transportných saní za snežným skútrom dopravili do Starého Smokovca, kde bola odovzdaná privolanej posádke RZP,“ informovali horskí záchranári.

HZS 01/2017 Hrebienok
4
Galéria

Na Hrebienku sa lámali nohy

Výnimkou v nedeľňajšom dni bolo poskytnutie pomoci skialpinistke v Malej Studenej doline, ktorý si v oblasti Veľkého hangu poranil hornú končatinu. Záchranári HZS požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov, ktorí zásah vykonali samostatne a 33 – ročného pacienta slovenskej národnosti transportovali do nemocnice v Poprade.

Popoludní záchranári utekali pre turistku, ktorá spadla na ceste z Hrebienka do Starého Smokovca. Pádom si poranila hornú končatinu a bedrový kĺb a nebola schopná samostatne pokračovať. „Privolaní záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry zranenú 75–ročnú ženu na mieste ošetrili a transportovali k Domu HZS v Starom Smokovci, kde bola odovzdaná privolanej posádke RZP,“ opísali výjazd záchranári.

Na Hrebienku sa veľmi šmýka. Pri tisícoch turistov, ktorí využívajú teplé horské počasie, je pravdepodobnosť úrazu vysoká. Práve z tohto miesta prišla ďalšia výzva pre horských záchranárov. „Po páde potreboval pomoc 70–ročný turista slovenskej národnosti, ktorý si spôsobil tržné poranenie v oblasti tváre. Záchranári HZS ho na mieste ošetrili a taktiež transportovali k Domu HZS v Starom Smokovci, kde bol odovzdaný privolanej posádke RZP,“ vysvetlili pracovníci HZS.

Maďari to „vpálili“ do steny

Zlatý klinec prišiel v nedeľu podvečer. Dvojica Maďarov nevybrala zákrutu na sánkraskej dráhe a namierila si to rovno do bariéry.

„Muž (26r.) a žena (25r.) maďarskej národnosti počas spoločnej jazdy na sánkach z Hrebienka do Starého Smokovca nezvládli svoju jazdu a nabúrali do betónového múru. Obaja utrpeli pravdepodobne zlomeninu dolnej končatiny,“ konštatovali horskí záchranári, ktorí dvojicu na mieste ošetrili, končatinu zafixovali vákuovou dlahou a postupne zranených transportovali do Starého Smokovca k Domu HZS, kde boli odovzdaní privolaným posádkam RZP.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM