Správy

Víkendová púť na Mariánsku horu: Očakávajú sa státisíce ľudí, vyvrcholenie príde v nedeľu

Levočská púť na Mariánsku horu počas tohto víkendu podľa očakávaní jej organizátorov by mala prilákať státisíce pútnikov z celého Slovenska. Jej vyvrcholením bude nedeľná slávnostná svätá omša.

Ilustračný obrázok k článku Víkendová púť na Mariánsku horu: Očakávajú sa státisíce ľudí, vyvrcholenie príde v nedeľu
Zdroj: TASR

Levočská púť na Mariánsku horu začne už tento víkend. Oproti minulým rokom sa na púti posilnilo rozdávanie prijímania. „Pribudne 16 mimoriadnych rozdávateľov. Pri vysluhovaní zmierenia sa bude striedať od sobotného rána do skončenia púte do 200 kňazov,“ vysvetlil moderátor púte a jeden z organizátorov podujatia Jozef Lapšanský. Okrem toho sa na Mariánskej hore podarilo zrekonštruovať aj sociálne zariadenia.

Čo ľudí čaká?

Hlavnému programu na Mariánskej hore, ktorý sa začína v sobotu, predchádzal celotýždňový program so svätými omšami. Podľa Lapšanského tak ide o duchovnú prípravu pred vyvrcholením celej púte. V sobotu 2.júla, v deň slávnosti Navštívenia Preblahoslavenej Panny Márie, sa púť začne o 9.00 Fatimskou sobotou, po ktorej bude od 10.00 nasledovať svätá omša, ktorú bude celebrovať spišský diecézny biskup Štefan Sečka. Otváraciu odpustovú svätú omšu o 17.00 povedie levočský dekan a farár František Dlugoš.

Čítajte tiež: Pútnici na Mariánsku horu uvidia novinku: Privíta ich Kaplnka Božieho milosrdenstva

Vo večerných hodinách vystúpi aj mládežnícky zbor zo Sniny. O 23.00 bude pre mladých pútnikov určená modlitba svätého ruženca pri príležitosti blížiaceho sa Svetového stretnutia mládeže v Krakove. Po polnočnej omši bude na rade nočný program pre veriacich.

Vyvrcholenie púte

V nedeľu sa ráno o 7.00 uskutoční svätá liturgia východného obradu, ktorú povedie pomocný biskup Prešovskej archieparchie Milan Ľach. Púť vyvrcholí slávnostnou odpustovou svätou omšou o 10.00 celebrovať ju bude arcibiskup Mario Giordana.

Levoča je najstarším pútnickým miestom východného Slovenska a korene mariánskeho kultu tu siahajú až do 13. storočia. Dosiaľ najväčšia púť z pohľadu návštevnosti sa konala za prítomnosti pápeža Jána Pavla II. v roku 1995, keď Mariánsku horu navštívilo asi 650 000 pútnikov. Vlani sa na púti podľa odhadu organizátorov zúčastnilo zhruba 600 000 ľudí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM