Monika Vengrínová Kultúra

Viva Italia už budúci týždeň: Štyri dni bude Poprad dýchať Talianskom

Už o niekoľko dní ožije centrum Popradu talianskou kultúrou, jedlom, hudbou, divadlom, pravými Talianmi. Festival talianskej kultúry Viva Italia už po druhýkrát prináša Občianske združenie Pre mesto v spolupráci s talianskym mestom Bassano del Grappa.

Ilustračný obrázok k článku Viva Italia už budúci týždeň: Štyri dni bude Poprad dýchať Talianskom
Zdroj: Dnes24.sk

Koncert, párty, pocta padlým vojakom i výstava

Program sa začína už vo štvrtok 20. júna v kongresovej sále Aquacity, kde sa uskutoční konferencia Zväzu podnikateľov mesta Bassano del Grappa na tému „Optimalizácia vzťahov medzi samosprávou a miestnymi podnikateľmi“. Od štrnástej popoludní bude program pokračovať na Námestí sv. Egídia oficiálnym otvorením festivalu za prítomnosti predstaviteľov mesta Cittá di Bassano del Grappa. Skvelú atmosféru vytvorí aj jeden z najznámejších európskych jazzmanov Ruggero Robin. A pre všetkých, ktorí sa radi zabávajú a tancujú, bude v Humne v Tatranskej Lomnici pripravená i pravá talianska diskotéka Italian Prosecco & Spritz party, ktorú bude mať pod palcom DJ Andrea.

Pokračovať sa bude v piatok o osemnástej, keď námestie rozozvučia slávne talianske árie v podaní bratov Babjakovcov. V sobotu popoludní o štrnástej pri Pomníku padlým hrdinom na Železničnej stanici v Poprade J. E. Veľvyslanec Talianskej republiky na Slovensku Roberto Martini vzdá poctu padlým Slovákom v I. sv. vojne pri rieke Piave. A to za prítomnosti čestnej stráže Alpského vojenského oddielu mesta Bassano del Grappa a čestnej stráže Požiarnej jednotky mesta Poprad.

V Tatranskej galérii si záujemcovia môžu pozrieť zaujímavú výstavu „Dolomiti a Alpini“, ktorá bude trvať od 20. do 30.júna a ktorej vernisáž sa uskutoční v sobotu o pätnástej za účasti J. E. Veľvyslanca Talianskej republiky na Slovensku.

Talianske špeciality i filmy pod holým nebom

Od štvrtej popoludní si návštevníci môžu pozrieť predstavenie divadelnej skupiny „Le Arti per Via“, ktorá predstaví jednotlivé regióny a remeslá Talianska a o devätnástej si v evanjelickom kostole vypočuť koncert Zboru Alpského vojenského súboru ANA, obe z mesta Bassano del Grappa.

Festival ukončí slávnostné odovzdávanie cien účastníkom výtvarnej súťaže „Talianska a Slovenská architektúra a príroda“ za účasti riaditeľky Tatranskej galérie Elektráreň v Poprade o šestnástej hodine. Definitívny záver festivalu sa bude konať o devätnástej na námestí.

Okrem samotného programu si návštevníci počas celého trvania festivalu môžu pochutnávať na pravých talianskych špecialitách, ktoré ponúkne enogastronomický trh. V pracovné dni, čiže vo štvrtok a v piatok od štrnástej do dvadsiatej druhej, cez víkend od dvanástej rovnako do dvadsiatej druhej. Organizátori mysleli aj na filmových fanúšikov a tak pre všetkých romantikov i neromantikov bude vo štvrtok, v piatok a v sobotu o dvadsiatej druhej premietaný taliansky film pod holým nebom.

Presný program festivalu nájdete v našom kalendári podujatí.

VIDEO: Námestie voňalo Talianskom
1
Galéria
Viva Italia Poprad day1
29
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM