Peter Handzuš Rôzne

Vláda I. Radičovej padla, poslanci neschválili euroval

Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) padla. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž neschválili rozšírenie dočasného eurovalu a kabinetu tak vyslovili nedôveru. Za záchranný mechanizmus zahlasovalo len 55 poslancov, potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

Odporcov eurovalu v radoch koalície nepresvedčili ani prosby premiérky, ktoré im adresovala tesne pred hlasovaním. „Ja vás prosím, dôverujte tejto vláde, že narába zodpovedne s verejnými financiami, že nezneužije ani na sekundu ťažko zarobené peniaze daňových poplatníkov. Záujem a dôveryhodnosť SR je to najcennejšie čo máme a čo ponúkame,“ povedala poslancom.

Slovensko tak ako jediná krajina eurozóny neschválila euroval. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) v priebehu dnešného dňa povedal, že záchranný mechanizmus schváli parlament na druhý pokus pravdepodobne ešte tento týždeň.

Téma eurovalu sa podľa neho na Slovensku príliš spolitizovala. „Je to ťažká a nepopulárna téma, na ktorej sa pomerne ľahko populisticky vytĺka politický kapitál. Populizmus je vždy škodlivý, bez ohľadu na to, či ide o ľavicový alebo eurovalový populizmus,“ odkázal koaličnej SaS. Podľa ministra sa však nedá byť v eurozóne a inkasovať z nej iba výhody bez toho, aby sme sa zároveň nepodieľali na nákladoch riešenia jej problémov.

Spojenie hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde presadila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Ako oznámila, nepodarilo sa nájsť kompromis medzi SaS a zvyškom koalície ani po ponuke, že liberáli dostanú právo veta na jednotlivé pôžičky pre zadlžené krajiny aj možnosť slobodnej zelenej karty na schválenie trvalého eurovalu (ESM).

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM