Martin Sýkora Správy

Vlekári začnú o dva týždne so zasnežovaním svahov: Sezóna s novinkami

Od začiatku novembra sa v horských strediskách zmení prevádzková doba lanoviek, a to z dôvodu pravidelnej jesennej technickej údržby. Zima sa neúprosne blíži.

Ilustračný obrázok k článku Vlekári začnú o dva týždne so zasnežovaním svahov: Sezóna s novinkami
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

O dva týždne začnú zasnežovať

Zjazdovky v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese by mali začať so zasnežovaním zhruba v polovici novembra, všetko však bude závisieť najmä od klimatických podmienok. Podľa hovorkyne prevádzkovateľa tatranských stredísk Zuzany Fabianovej Tatranci veria, že tohtoročná zima bude bohatá aj na prírodný sneh.

Zimnú sezónu odštartuje vo Vysokých Tatrách 25. novembra otvorenie Tatranského ľadového dómu na Hrebienku, ktorý začnú budovať už v priebehu tohto týždňa – v stredu 2. novembra. Téma ľadovej stavby sa tento rok nesie v gotickom štýle s prvkami sklených oltárnych vitráží. Zimná sezóna prinesie aj viaceré novinky. „Lyžiarskym strediskám na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici pribudnú nové detské vleky, Junior (80 m) na časti zjazdovky Interski a tiež na zjazdovke Buková hora (150 m),“ priblížila Fabianová.

Fotky, ktoré vás potešia: Sneh sa nachádza aspoň tu!
9
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Štrbskému plesu sa vracia charakter

Počas decembra si v Tatranskej Lomnici pripomínajú 75. výročie od spustenia druhého úseku visutej lanovej dráhy zo Skalnatého plesa na Lomnický štít. Tento úsek bol pre verejnosť sprístupnený prvýkrát 19. decembra 1941. Stredisko pripravuje v tejto súvislosti rôzne aktivity.

Štrbské Pleso nadobúda charakter tréningového strediska. „Prevádzkovatelia tu vytvárajú lepšie podmienky pre profesionálnych lyžiarov z okolitých krajín, ktorí tu s obľubou trénujú už od skorých ranných hodín. Športovci z lyžiarskych klubov budú využívať svahy Interski a časť zjazdovky Solisko. V spodnej časti Turistickej zjazdovky sa myslí na fanúšikov snoubordingu. V časti snowparku K2 pribudne nová zábavná fun zóna pre najmenších,“ informovala Fabianová.

Ďalšie novinky a lepšie informácie

Bezpečnosť a poriadok na zjazdovkách v Tatranskej Lomnici bude v rukách pracovníkov skipatroly. „Tá rieši problémy na zjazdovkách vrátane kontroly bezpečnostných prvkov na lyžiarskych tratiach, označuje fun zónu, pripravuje stavbu slalomovej trate Audi arény, okrem toho poskytuje súčinnosť Horskej záchrannej službe pri úrazoch, ale aj uzatvára zjazdovky,“ vymenovala Fabianová.

Zmeny v strediskách Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica čakajú túto sezónu i skialpinistov. Nové informačné tabule s bezpečnostnými pokynmi im spresnia možnosti pohybu a zdržiavania sa na zjazdovkách. Od začiatku novembra sa v horských strediskách zmení aj prevádzková doba lanoviek, a to z dôvodu pravidelnej jesennej technickej údržby.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM