Peter Handzuš Rôzne

Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá nad hranicou 1800 m mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Vo Fatrách je len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. TASR o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.
Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená, ale ojedinelé strmé svahy, žľaby a terénne nerovnosti s väčším množstvom nového naviateho snehu sú naďalej spevnené iba mierne. Dodatočné zaťaženie tam môže zapríčiniť uvoľnenie najmä doskových lavín.
Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, miestami slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pri ochladení pohybovala od –9 do –2 stupňov Celzia. Fúkal mierny až čerstvý vietor severných a východných smerov s rýchlosťou do 45 km/h. Počas uplynulých 24 hodín pripadlo do 10 cm nového snehu, za posledné 3 dni v najvyšších polohách Vysokých Tatier do 30 cm, v Západných a Nízkych Tatrách do 20 cm.
„Napriek predchádzajúcemu sneženiu je výška snehovej pokrývky na dané ročné obdobie výrazne podpriemerná,“ dodal Lizuch s tým, že jej väčšiu časť tvorí zmrznutý firn, na ktorom je vo vysokých polohách vrstva nového a nafúkaného snehu s hrúbkou do 30 cm. Predovšetkým na južných svahoch je sneh cez deň vlhký až mokrý.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM