Peter Handzuš Rôzne

Vo vysokohorskom teréne trvá malé lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí trvá malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

TASR o aktuálnej situácii informoval Igor Žiak, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

„Snehová pokrývka sadla a stabilizovala sa. Uvoľnenie lavín hrozí len pri veľkom dodatočnom zaťažení najmä extrémne strmých svahov s trávnatým alebo hladkým podkladom,“ spresnil s tým, že v žľaboch a ďalších terénnych nerovnostiach s nafúkaným väčším množstvom nového snehu sa môžu spontánne uvoľniť malé lavíny a úplazy.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, oblačno, miestami hmlisto a dažďové prehánky. Teplota vzduchu sa pohybovala od –6 do +3 stupňov Celzia. Fúkal iba slabý až mierny premenlivý vietor s rýchlosťou do 25 km/h, v najvyšších polohách Tatier do 40 km/h. Počas posledných 24 h už len tam pripadlo do 4 cm snehu.

Napriek stabilizovaniu snehovej pokrývky sa na niektorých záveterných svahoch a v žľaboch naďalej nachádzajú málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na viacerých vypuklých terénnych útvaroch sfúkalo sneh až na skalnatý či trávnatý podklad.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM