Andrea Mesarčíková Rôzne

Vo Vysokých Tatrách prebieha realizácia svetového objavu vedcov

Dnes prebieha vo Vysokých Tatrách, priamo v najväčšom liečebnom ústave, t.j. Šrobárov ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci, realizácia svetového unikátneho objavu vedcov.

Aplikovaná bude vysokovýkonná čistička vzduchu, ktorá sa aplikuje náterom. Je to patentovaná, testovaná a certifikovaná novinka, ktorej účinky potvrdila U.S. EPA aj Státni zdravotní ústav České republiky.
Tento objav predstavuje absolútnu špičku svetového vývoja v oblasti nanotechnológií. Náter ničí zo vzduchu víry, mikroorganizmy, baktérie, alergény, pomáha astmatikom a ľudom s respiračnými chorobami, ktorí sa priamo v ústave liečia. Je postavený na využití jedinečných fyzikálnych vlastností nanočastíc.
Najnovšie tento prevratný poznatok potvrdili experti americkej Enviromental Protection Agency (U.S.EPA). Táto agentúra na ochranu životného prostredia spadá pod federálnu vládu USA. Ich 17.000 zamestnancov sa zaoberá ochranou ľudského zdravia a životného prostredia – vzduchu vody a zeme. U.S.EPA odporučila náter aj ako účinnú prevenciu proti nevyspytateľnej prasacej chrípke H1N1. „Princíp spočíva v tom, že zmienený chrípkový vírus je rovnako veľký ako nanočastice TiO2, ktoré používame v našom produkte. Zrážka vírusu s touto nanočasticou pripomína kolíziu človeka s vriacou lávou." Profesor Akira Fujishima z Japonska prirovnáva oxidačnú energiu na povrchu aktívneho náteru k 30.000°C. Antibakteriálne testy potvrdili doterajšie praktické skúsenosti, že v miestach, kde je aplikovaný náter, skončili problémy s chrípkou a nachladením.
V čom sú nátery prevratné? P. Harhovský vysvetlil: „Likvidujú aj väčšinu alergénov a dokonca aj vírov bez ohľadu na špecifikum ich záľudného poslania. V Taliansku použili betón s malým obsahom TiO2 na chodníky a úroveň exhalácií v ovzduší klesla o 70 percent. Náter chráni aj pred plesňami, hubami, riasami a lišajníkmi.“ Odborníci tvrdia, že v tejto suspenzii je zakliatych mnoho najmodernejších vedeckých poznatkov. Ide o absolútnu špičku svetového vývoja, ktorá nemá konkurenciu.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM