Peter Handzuš Rôzne

Vo Vysokých Tatrách sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vo Vysokých Tatrách sa v polohách nad 1.800 m vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach trvá mierne, 2. stupeň.

TASR o tom informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. **„Striedanie oteplenia a ochladenia postupne stabilizuje snehovú pokrývku. Výnimkou je nový sneh vo vysokých polohách Tatier, kde ho za uplynulé tri dni pripadlo miestami až do 40 cm. Nie je ešte dostatočne zviazaný s tvrdým podkladom a už pri prípadnom malom zaťažení predstavuje zvýšené lavínové nebezpečenstvo,“ **spresnil.

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené, hmlisto a na mnohých miestach snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –14 do 0 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal silný severozápadný až severný vietor rýchlosťou do 50 km/h, najmä v Nízkych Tatrách v nárazoch až do 90 km/h.

Počas uplynulých 24 h pripadlo v Tatrách až do 20 cm snehu. „Vplyvom vytrvalého vetra je snehová pokrývka rozložená naďalej veľmi nerovnomerne. Najviac snehu sa nachádza na juhovýchodných svahoch. Naopak, viaceré hrebene sú zľadovatené a sfúkané na tvrdý podklad zo snehu či skál,“ dodal Kyzek.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM