Rôzne

Vodiči si budú môcť už onedlho kúpiť elektronickú diaľničnú známku na rok 2018

Národná diaľničná spoločnosť spustí predpredaj elektronických diaľničných známok pre rok 2018 v piatok 15. decembra.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči si budú môcť už onedlho kúpiť elektronickú diaľničnú známku na rok 2018
Zdroj: TASR

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) spustí 15. decembra predpredaj elektronických diaľničných známok pre rok 2018. Informovala o tom Zuzana Teplická z NDS.

Kde a ako kúpiť známku

„Vodiči si budú môcť kúpiť elektronickú diaľničnú známku na rok 2018 viacerými spôsobmi – online prostredníctvom internetového portálu www.eznamka.sk, cez mobilnú aplikáciu "eznamka“, ako aj priamo na obchodných miestach (najmä čerpacích staniciach) či diaľničných hraničných priechodoch," uviedla Teplická.

Predajné miesta budú podľa jej slov označené logom „eznamka“. Zoznam predajných miest je zverejnený na spomínanej internetovej stránke. „Typy elektronických diaľničných známok ostávajú nezmenené rovnako, ako aj ich cena,“ doplnila Teplická. Vodiči si môžu zakúpiť známky s 10– a 30-dňovou platnosťou, ako aj ročnú známku, ktorej platnosť sa skončí 31. januára 2019.

Skontrolujte si všetky údaje

Teplická upozornila, že diaľničná známka musí byť uhradená pre vozidlo a v prípade jazdnej súpravy, ktorej najväčšia prípustná hmotnosť je nad 3,5 tony, aj pre prípojné vozidlo. V prípade dvojstopovej jazdnej súpravy s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony úhrada diaľničnej známky pre prípojné vozidlo nie je potrebná.

„Pri kúpe diaľničnej známky odporúčame motoristom poriadne si skontrolovať správnosť zadaného EČV, ako aj všetkých ostatných údajov. Správnosť EČV je možné skontrolovať aj na doklade o úhrade (elektronickom alebo papierovom). Dôležité je tiež nepomýliť si druh diaľničnej známky podľa toho, či ide o známku na vozidlo alebo na prípojné vozidlo,“ pripomenula.

Držitelia parkovacích preukazov ZŤP môžu podľa NDS využívať spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest bezplatne aj v roku 2018. Existujúce registrácie vozidiel oslobodených od úhrady zostávajú v platnosti a o ich registráciu netreba žiadať opätovne, pokiaľ náležitosti ich žiadosti o oslobodenie od úhrady diaľničnej známky zostali nezmenené počas trvania oslobodenia. „V prípade akejkoľvek zmeny je potrebné podať novú žiadosť o oslobodenie prostredníctvom portálu www.eznamka.sk resp. na vybraných obchodných miestach v krajských mestách SR. Ich zoznam je uvedený na spomínanej webovej stránke,“ uzavrela Teplická.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM