Monika Vengrínová Správy

Vojenský obvod Javorina stále nie je doriešený: Ministerstvo sa bude zaoberať nárokmi vlastníkov

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPaRV) SR sa bude opäť zaoberať nárokmi vlastníkov pozemkov v bývalom Vojenskom obvode (VO) Javorina. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek informoval, že sa budú pripravovať nové skrátené registre vlastníkov podľa údajov z roku 1953.

Ilustračný obrázok k článku Vojenský obvod Javorina stále nie je doriešený: Ministerstvo sa bude zaoberať nárokmi vlastníkov
Zdroj: Dnes24.sk

„Máme požiadavky na ďalších 30 až 50 percent parciel, pričom 100 percent územia sa už pričlenilo. Je to teda abnormálny stav a my sme museli analyzovať dôvod, prečo sa to stalo a zároveň to dať do poriadku,“ objasnil Jahnátek po dnešnom stretnutí so starostami príslušných obcí.

Vychádzalo sa zo zlých základov

Prvým dôvodom, prečo došlo k omylom, podľa neho bolo, že v roku 1953 sa náhrady za zabrané pozemky a stavby vyplácali užívateľom a nie vlastníkom. Všetky nasledujúce zákony, či už zákon o reštitúcii z roku 1991, ale aj zákon o vyrovnaní VO Javorina, sa nevrátili na začiatok a vychádzalo sa zo znárodnenia z roku 1953. „Teda vychádzali zo zlých základov. My sa musíme tak vrátiť na začiatok, do roku 1953 a urobiť úpravy zákonov. Pretože ani pozemkové úrady, ani katastre a ani reštituenti nemôžu ďalej konať, keďže je viac požiadaviek, ako je skutočná rozloha predmetných pozemkov,“ vysvetľuje minister. Podľa neho tak môže dôjsť k odobratiu pozemkov tým, ktorí ich užívajú neoprávnene. Pri novele príslušných zákonov chce MPaRV SR uprednostniť vlastníkov pozemkov, ktorí si na nich nárokovali v reštitúcii a nie užívateľov. „Vlastnícke právo je nedotknuteľné a na tomto princípe je postavená aj novela zákona,“ upozornil Jahnátek. 

Ľudia sa podľa neho nemusia obávať, že by boli znovu byrokraticky šikanovaní. Tam, kde reštitúcie prebehli bez problémov, ľudia ani nepocítia, že sa robia skrátené a zjednodušené registre. „Ale v prípadoch, kde sa ukázalo, že štát už nemá čo vydať, tam sa budú zrejme robiť opravy a možno sa bude od ľudí požadovať, aby predložili doplňujúce dokumenty, že sú skutočne nástupcami vlastníkov týchto pozemkov,“ zdôraznil Jahnátek s tým, že zmena zákona o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom by mala platiť od 1. mája 2015 a celý proces by mal byť ukončený do 31. decembra 2016.

Problém sa týka 3 900 reštituentov

Jahnátek ubezpečil, že ministerstvo nebude vstupovať do reštitučného zákona, chce však napraviť zmätok, ktorý štát urobil v minulosti. „Nepredpokladám, že sa celkom podarí odstrániť krivdu, odhadujeme, že odchýlka bude na úrovni asi 5 percent, kde by potom štát kompenzoval vlastníkom ujmu finančne,“ konštatoval Jahnátek. Ministerstvo vyčlenilo z rozpočtu 800 tisíc eur na spracovanie uvedených skrátených registrov, ktoré budú následne platiť pre jednotlivé katastre.

Problém s pozemkami v bývalom VO Javorina sa týka celkom 26 katastrálnych území obcí a 3900 reštituentov. Ide o územie o rozlohe 32 000 hektárov. Najväčšie problémy s vyrovnaním pozemkov sú pritom v obciach Jakubany, Tichý Potok, Bajerovce či Lomnička, naopak, pozitívnymi príkladmi sú Podolínec, Holumnica či Hradisko. „Z 26 katastrov máme päť bezproblémových, tam zrejme nebude žiaden problém, 19 je kvázi problémových, ale aj zhruba polovica z nich sa bude dať vyriešiť bez novely tohto zákona. Odhadujeme teda, že novelu potrebuje 11 až 12 katastrov, pretože tam by sme sa nedokázali pohnúť z miesta,“ uzavrel minister.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM