Peter Handzuš Rôzne

Volilo sa aj na Chate pod Soliskom

Volebné miestnosti sa dnes o siedmej hodine otvorili aj pod Tatrami, výnimkou nie je ani najvyššie položená miestnosť na Slovensku. Tá sa nachádza na Štrbskom Plese v nadmorskej výške 1355 metrov.

„Volebnú účasť mávame dobrú, verím, že to bude takto aj tento rok, už prišli prví voliči,“ priblížila situáciu predsedníčka volebnej komisie Štrbské Pleso č. 4 Lenka Jakubčáková.

Odvoliť si tu chodia aj občania, ktorí nemajú trvalý pobyt v obci Štrba. Využívajú túto možnosť predovšetkým lyžiari a turisti, ktorí trávia víkend vo Vysokých Tatrách. Na Štrbskom Plese sú pripravení aj na voličov s voličskými preukazmi.

Prenosná volebná urna zo Štrbského Plesa dnes umožnila turistom, lyžiarom i zamestnancom chaty odvoliť aj v nadmorskej výške 1840 metrov na Chate pod Soliskom. Možnosť voliť v krásnom počasí a v prostredí hôr využilo okolo 20 ľudí.

„Je to úplne super, pretože my sme stále hore, nemali sme možnosť si odvoliť, keď je tu takáto možnosť, využili sme to veľmi radi. Vybavili sme si voličský preukaz a voliť v takejto nadmorskej výške, prečo nie,“ konštatoval chatár z Chaty pod Soliskom Ján Husár. Okrem zamestnancov chaty využili možnosť odvoliť si v prostredí pod vrcholom Solisko aj lyžiari, ktorí trávia víkend na svahu.

** „Nepočítali sme s tým, ale sme milo prekvapení, veľmi oceňujeme, že členovia volebnej komisie prišli sem hore, keby mohli, tak im aj kalíšťok s niečím dobrým kúpime, ale asi nemôžu. Spojili sme príjemné s užitočným a hneď ako sme vhodili volebný lístok do urny, ideme lyžovať,“** uviedol Ľuboš Tůma zo Žiliny, ktorý prišiel voliť tiež so svojou partnerkou.

Možnosť voliť v takejto nadmorskej výške využili aj dve lyžiarky z Prešova. „Prišli sme spojiť užitočné s príjemným, vybavili sme si voličské preukazy, veľmi si to vážime, že sme mali tú možnosť tu odvoliť, ďakujeme obci Štrba, že nám to umožnila. Privítali by sme, keby tu bola táto možnosť každé volebné obdobie,“ konštatovali obe zhodne.

Na Štrbskom Plese má právo odvoliť 83 občanov s trvalým pobytom v obci Štrba. Už je tu však zvykom, že voličov majú oveľa viac a štatistiky im dvíhajú občania s voličským preukazom. Jedným z nich je aj bežkár Viktor Volák rodák z Popradu, ktorý momentálne žije v Bratislave. Členov volebnej komisie aj s prenosnou volebnou urnou stretol na bežkárskej trati a požiadal ich, či si nemôže odvoliť priamo tam. „Aj keď sa nadáva, že mladí si nevedia nájsť čas na občianske povinnosti a na šport, tak vidíte, že sa to dá aj spolu,“ zdôraznil.

Text + Foto: TASR

solisko
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM