Rôzne

Vonku sú dôležité dátumy pre vodičov: Kedy sa prvý raz máme previezť po nových úsekoch D1?

Výstavba oboch úsekov diaľnice D1 Jánovce – Jablonov bude ukončená ešte v tomto roku. Na mieste výstavby to potvrdil minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

Ilustračný obrázok k článku Vonku sú dôležité dátumy pre vodičov: Kedy sa prvý raz máme previezť po nových úsekoch D1?
Zdroj: TASR

„Teším sa z toho, že už chýba len veľmi krátky čas na spojazdnenie týchto úsekov, ktoré budú veľkým výdobytkom pre obyvateľov tohto regiónu, kde budeme sprejazdňovať tri úseky, konkrétne Jánovce – Jablonov prvá aj druhá etapa a trochu ďalej aj úsek Fričovce – Svinia,“ objasnil Počiatek.

Prvý úsek v smere z Popradu do Levoče by mal byť hotový v septembri, na druhom by sa mali vodiči prvýkrát previezť v novembri tohto roka. Niektorý zo spomínaných úsekov sa však podľa ministra možno podarí dať do skúšobnej prevádzky ešte o čosi skôr.

Práce na oboch projektoch podľa ministra plynule pokračujú, aj napriek tomu je už teraz jasné, že výstavba tohto úseku diaľnice D1 na Spiši bude meškať asi 1,5 roka. Jedným z hlavných dôvodov je tragická nehoda pri výstavbe mosta pri obci Kurimany či výbuch v tuneli Šibenik.

Posledné omeškanie, keďže prvý úsek Jánovce – Jablonov mal byť sprevádzkovaný vo februári, spôsobil podľa riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Milana Gajdoša zosuv pôdy na jednom mieste a je tam potrebné múry ukotviť tak, aby nedošlo k destabilizácii svahu. „Náklady na výstavbu úseku Jánovce – Jablonov 1 sú na úrovni 60 miliónov eur bez DPH, 126 miliónov eur bez DPH si vyžiada trasa Jánovce – Jablonov 2,“ doplnil Gajdoš.

foto: ilustračné

Diaľničný úsek Jánovce-Jablonov bude dokončený do konca tohto roka
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM