Martin Sýkora Rôzne

Vráti sa Štefánik po 40-tich rokoch do Belej? Radnica je za veľký návrat

V meste Spišská Belá v okrese Kežmarok funguje občianska iniciatíva za znovuobnovenie sochy generála Milana Rastislava Štefánika. Tá tu chýba už 40 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Vráti sa Štefánik po 40-tich rokoch do Belej? Radnica je za veľký návrat
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Pôvodná socha bola v meste odhalená 21. mája 1939 medzi mestským úradom a zvonicou. V roku 1972 socha zmizla. Po viac ako štyroch desaťročiach by ju chceli v Spišskej Belej do mesta opäť vrátiť. Autorom pôvodnej sochy bol Pavol Bán, pričom dielo bolo viac ako dva metre vysoké a vyrobené z travertínu. V 50. rokoch bola socha odstránená a v roku 1968 došlo k jej znovuosadeniu po reštaurovaní v parku pri evanjelickom kostole.

Pôvodná socha je definitívne preč

„V 1972 bola socha definitívne odstránená aj z tohto miesta a podľa dostupných informácii prevezená do vojenského priestoru Javorina, kde bola vraj zničená. Napriek snahe niektorých jednotlivcov sa ju už nepodarilo objaviť, rovnako sa nenašli ani jej zvyšky,“ uviedol primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Po revolúcii v roku 1989 vznikla iniciatíva za prešetrenie tohto činu, ale zostala bez ďalšej odozvy.

„Vraciame sa k Štefánikovi, k jednej z najväčších osobností slovenských dejín. Myšlienka, že by sa sem jeho socha mala vrátiť, vzišla zo strany niektorých súčasných obyvateľov mesta. Chceli by sochu v pôvodnej veľkosti, teda vysokú 2,3 metra,“ povedal primátor.

Samospráva už má za sebou i prvé pracovné rokovanie so zástupcami iniciatívy oživenia Štefánikovej sochy, zúčastnil sa na nich aj akademický sochár Štefan Húdzik, ktorého navrhujú ako zhotoviteľa sochy. Predpokladané náklady na zhotovenie sochy a jej podstavca, ale i úpravu okolia sú vo výške približne 50.000 eur. Iniciátori predpokladajú, že financie získajú z rôznych darov a príspevkov od donorov, a to od podnikateľov, občanov, ako aj od rôznych inštitúcii či nadácii. Rovnako tiež počítajú aj s financiami mesta. Podľa Bieľaka sa na tento účel založí transparentný účet, na ktorý bude môcť prispieť ktokoľvek.

Vráti sa Štefánik pri storočnici?

„Garantom celého zámeru znovuobnovenia sochy Štefánika však musí byť mesto, ktoré musí odsúhlasiť zámer, ako aj materiálové, dizajnové a veľkostné prevedenie samotnej sochy, a najmä miesto jej opätovného umiestnenia. Poslanci mestského zastupiteľstva by mali rozhodnúť aj o výške príspevku mesta na financovanie tohto zámeru,“ uviedol primátor.

Iniciátori zámeru navrhujú dve miesta, kde by sa socha mala osadiť. Prvým je jej pôvodné miesto, teda pri mestskom úrade. Druhou možnosťou je park pri evanjelickom kostole. „Ak by poslanci mesta schválili tento zámer a zozbierajú sa potrebné financie, socha generála Štefánika v Spišskej Belej by sa mala odhaliť k 100. výročiu vzniku Československej republiky, a to 28. októbra 2018,“ uzavrel Bieľak.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM