Martin Sýkora Správy

Vyčerpania, zranenia a počasie: Záchranári mali plné ruky práce

Po niekoľkých teplých dňoch sa klíma zmenila. Riziko zmien počasia je veľké a v horách sa dokáže radikálne zmeniť za niekoľko minút - väčšinou k horšiemu.

Ilustračný obrázok k článku Vyčerpania, zranenia a počasie: Záchranári mali plné ruky práce
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Pracovníci Horskej záchrannej služby (HZS) mali v pondelok plné ruky práce. Pomáhali opäť všetkým bez ohľadu na národnosť.

Nevoľnosť a vyčerpanie

V dopoludňajších hodinách boli horskí záchranári požiadaní o pomoc pre turistku nemeckej národnosti vo Vysokých Tatrách. Počas túry po červeno značenom turistickom chodníku vedúceho zo Štrbského plesa na Popradské pleso začala pociťovať nevoľnosť a celkové vyčerpanie. Privolaní záchranári HZS ju na mieste vyšetrili a poskytli jej neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Pomocou nosidiel Kong 65–ročnú pacientku transportovali k Popradskému plesu a odtiaľ terénnym vozidlom do Vyšných Hágov, kde bola odovzdaná vyslanej posádke RZP.

Búrka ich vyhnala z turistického chodníka

Do záchrannej akcie sa pustili aj v Západných Tatrách, kde HZS požiadali o pomoc. Trojica turistov českej národnosti približne vo veku 60 rokov bola nútená počas búrky opustiť hrebeň a spoločne zostúpili do Tmavej Spálenej doliny, kde nie je turistický chodník. „Postup v takomto teréne bol nad ich sily, jeden z turistov skolaboval a podľa výpovedí svedkov bol krátko v bezvedomí. Ďalší dvaja si spôsobili drobné poranenia a odreniny. O súčinnosť boli požiadaní leteckí záchranári, ktorí leteli do oblasti a pri postihnutých bol za pomoci navijaka vysadený záchranár HZS spoločne s lekárom Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS),“ informovali horskí záchranári prostredníctvom operačného dispečingu. Turisti boli postupne pomocou vrtuľníka vyprostení z doliny a transportovaní na Zverovku, kde boli ošetrení, zateplení, záchranári im poskytli jedlo a teplý čaj. Po oddychu a zlepšení zdravotného stavu pokračovali zo Zverovky na vlastnú žiadosť samostatne.

Dezorientácia a vyčerpanie

Vo večerných hodinách bola Horská záchranná služba požiadaná o pomoc zo Slovenského raja. Štvorica turistov slovenskej národnosti počas túry zablúdila, boli bez svetelného zdroja a nakoniec im túru prekazila aj búrka. Turisti neboli zranení, dve osoby však boli natoľko vyčerpané, že potrebovali pomoc záchranárov. Záchranári HZS turistov našli na Kláštorisku, odkiaľ ich pomocou terénneho vozidla transportovali na Podlesok, kde boli ubytovaní.

Prečítajte si aj: "Počasie v Tatrách zabíjalo: Turista neprežil zásah bleskom ":http://poprad.dnes24.sk/…eskom-245461

HZS mix
6
Galéria
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM