Martin Sýkora Samospráva

Vyhliadková veža na Kvetnici: Z mestskej kasy pôjde na projekt vyše 27 tisíc

Na vrchole Zámčiska nad mestskou časťou Popradu v Kvetnici by mala byť vybudovaná vyhliadková veža. Mestské zastupiteľstvo schválilo tisíce na projektovú dokumentáciu.

Ilustračný obrázok k článku Vyhliadková veža na Kvetnici: Z mestskej kasy pôjde na projekt vyše 27 tisíc
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Popradská radnica vytvorila a uskutočnila vlani architektonicko-konštrukčnú súťaž na vypracovanie návrhov, ako by mala budúca veža vyzerať. Poslanci na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade vyčlenili na vypracovanie projektovej dokumentácie veže 27 800 eur.

Projekt za takmer 28 tisíc

„Na základe výsledkov súťaže návrhov na vyhliadkovú vežu začalo rokovanie s autormi, ktorí vyhrali, ohľadom obstarania dodávky služieb, a to vypracovania projektovej dokumentácie stavby pre územné rozhodnutie a projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie s podrobnosťami projektu pre realizáciu stavby,“ vysvetlil vedúci odboru urbanizmu a priestorového plánovania Mestského úradu v Poprade Ľuboslav Mlynarčík.

Vyhliadková veža bude umiestnená na vrchole kopca Zámčisko nad mestskou časťou Kvetnica na území Mestských lesov, s.r.o., Poprad. „Zámerom je, aby sa veža stala objektom s potenciálom zatraktívniť pre verejnosť plánovaný lesopark celomestského významu, iniciovať jeho intenzívnejšie využívanie a skultúrňovanie s odkazom na bohatú históriu a prírodné danosti,“ uviedol Mlynarčík.

Foto: Peter Handzuš

Atraktívna lokalita, problémy inde

Poslanec Rudolf Kubus so zámerom vypracovania projektovej dokumentácie nesúhlasil. „Mám s tým obrovský problém. Riešime vežu a investičné veci rýchlo. Projekty na osvetlenie vnútroblokov, ciest, revitalizáciu námestia v mestskej časti Stráže a kanalizácie neriešime,“ povedal.

„V prvom rade by sme mali investovať do vecí, ktoré trápia občanov," pokračoval poslanec Vladimír Lajčák.

Zastupiteľstvo väčšinou peniaze na projektovú dokumentáciu schválilo.Vyh­liadková veža by sa mala stať jedným z najvýznamnejších bodov návštevnosti v okolí. Vlani v lete na vrchu Zámčisko prebiehal archeologický výskum, počas ktorého sa našli stredoveké nálezy z 15. storočia, ale aj predmety z čias praveku.

Archeologická lokalita ponúka výhľad na Vysoké i Nízke Tatry, Poprad, množstvo okolitých obcí a v prípade dobrého počasia aj na Spišskú Novú Ves a územie za ňou.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM