Monika Vengrínová Správy

Vyjadrenia MZ SR považuje vedenie nemocnice za nepravdivé: Za zotrvanie Tekáča vo funkcii sa začali zbierať podpisy

Vedenie popradskej nemocnice považuje vyjadrenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR zo štvrtka 11.decembra, týkajúce sa predraženej koncesnej zmluvy na prevádzku stravovacieho zariadenia, uverejnené v médiách, za nepravdivé. So svojím stanoviskom sa obrátilo i na prezidenta a premiéra.

Ilustračný obrázok k článku Vyjadrenia MZ SR považuje vedenie nemocnice za nepravdivé: Za zotrvanie Tekáča vo funkcii sa začali zbierať podpisy
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Ide o dve nepravdivé informácie, a to, po prvé, že MZ nebolo oboznámené s procesom verejného obstarávania a jediné, čo schválilo, bol zámer začať verejné obstarávanie. Druhým tvrdením bolo, že na nemocnicu, keďže narába s verejnými zdrojmi, sa vzťahovala povinnosť predložiť predmetnú koncesnú zmluvu na rokovanie vlády SR,“ priblížil riaditeľ Nemocnice Poprad, a. s., Jozef Tekáč. 

V súvislosti s prvým obvinením Tekáč okrem iného predložil aj pravidelný mesačný report pre MZ za október 2013, v ktorom vedenie nemocnice informuje o zrealizovaných verejných obstarávaniach a uzatvorení zmluvy. „Tvrdenie MZ sa teda nezakladá na pravde,“ konštatoval Tekáč.

Nemocnica nie je subjektom verejnej správy

V súvislosti s druhým obvinením predložil stanovisko MZ z 31. januára 2011, v ktorom sa okrem iného uvádza, že „medzi subjektmi verejnej správy možno s určitosťou povedať, že Nemocnica Poprad, a. s., nie je a nehospodári s verejnými prostriedkami.“ Zároveň sa odvolal na nezávislý právny rozbor, ktorý konštatuje, že Nemocnica Poprad nie je subjektom verejnej správy v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách. 

„K predmetnej koncesii uvádzame, že nemocnica zabezpečuje na jej základe stravovanie už druhý rok a táto služba nemá negatívny dopad na ziskové kladné hospodárenie nemocnie. Vedenie nemocnice si kladie otázku, ako môže fungovať zdravotníctvo na Slovensku, keď náš jediný akcionár odvoláva manažment vlastnej a. s. na základe porušenia zákona, ktorý sa na a. s. nevzťahuje a nemocnica musí vynakladať obrovské úsilie na svoju obhajobu, pričom jej prioritou je starostlivosť o pacientov pri dobrom hospodárení,“ pýta sa Tekáč.

Nemocnica chce o stanovisko požiadať premiéra

Vedenie nemocnice chce požiadať listom premiéra SR Roberta Fica o stanovisko, či MZ SR postupuje v prípade popradskej nemocnice v súlade so zákonom. „Sme toho názoru, že veci verejné majú byť posudzované podľa odbornosti vedenia nemocnice a nemajú byť predmetom politického boja,“ dodal Tekáč.

Vedenie popradskej nemocnice sa zároveň obracia na Úrad pre verejné obstarávanie a parlamentný výbor pre zdravotníctvo, aby preskúmali, či manažment nemocnice postupoval pri verejnom obstarávaní v súlade s platnou legislatívou. „Ak sa preukáže, že vedenie v týchto procesoch právne pochybilo, sám odstúpim z postu riaditeľa a predsedu predstavenstva popradskej nemocnice. V prípade, že nie, bude nemocnica naďalej trvať na svojej obhajobe,“ zdôraznil Tekáč.

Vznik petičného výboru a zbieranie podpisov

Svoje nesúhlasné stanovisko s odvolaním riaditeľa Tekáča dnes vyjadrilo aj grémium primárov a vedúcich sestier spolu so zástupcami zamestnancov v dozornej rade nemocnice. „Pod vedením riaditeľa Jozefa Tekáča prešla naša nemocnica rozsiahlou rekonštrukciou a modernizáciou priestorového aj prístrojového vybavenia. Od roku 2007 vykazuje každoročne kladný hospodársky výsledok. Máme neustále stúpajúci počet hospitalizovaných a ambulantne vyšetrených pacientov,“ zdôraznila podpredsedníčka Dozornej rady Nemocnice Poprad Eva Rybáková.

So svojím stanoviskom sa obrátili zamestnanci aj na premiéra, prezidenta SR, ministra zdravotníctva a všetkých členov parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Z ich iniciatívy zároveň vznikol vo štvrtok podvečer aj petičný výbor, ktorý začal so zbieraním podpisov za zotrvanie Tekáča na poste riaditeľa nemocnice, nielen medzi zamestnancami, ale aj občanmi mesta Poprad. Doposiaľ ju podpísalo niekoľko stoviek ľudí.

Vyjadrenie hovorkyne rezortu zdravotníctva

„Súčasné vedenie MZ SR sa nestotožňuje s názorom prezentovaným v liste z roku 2011. Opierame sa okrem iného aj o fakt, že Nemocnica Poprad, a. s., je ako subjekt zaraďovaný do súhrnnej účtovnej závierky verejnej správy SR, ktorá je dostupná aj na webovej stránke Ministerstva financií SR,“ uviedla na margo vyjadrení hovorkyňa rezortu zdravotníctva Martina Šoltésová s tým, že stopercentným vlastníkom nemocnice je prostredníctvom MZ SR štát a nemocnica narába s verejnými zdrojmi, teda peniazmi občanov, ktoré platia ako odvody do zdravotných poisťovní. MZ SR schválilo len začatie procesu verejného obstarávania (VO). Nemocnica Poprad je podľa hovorkyne zodpovedná za celý proces VO v súlade s platnou legislatívou.

Tlačová konferencia so zástupcami Nemocnice Poprad
1
Galéria
Tlačová konferencia so zástupcami Nemocnice Poprad
10
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM