Martin Sýkora Kultúra

Výnimočná galéria vo Vysokých Tatrách: Nenechajte si ujsť jedinečnú výstavu

Galéria na Skalnatom plese pripravila pre letnú sezónu ďalšie tatranské skvosty. Postaral sa o nich Podtatranec.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočná galéria vo Vysokých Tatrách: Nenechajte si ujsť jedinečnú výstavu
Zdroj: Dnes24.sk

V Galérii Encián na Skalnatom plese v sobotu otvoria novú výstavu krajinkára Emila Mlynarčíka, ktorý sa predstaví s obrazmi zobrazujúcimi Vysoké Tatry. Podľa kurátorky výstavy Carmen Kováčovej autor maľuje motívy Tatier so zatajeným dychom a je majstrom atmosféry.

Príroda je pre neho chrámom harmónie, krásy a pokoja. Nie je autorom okázalých giest, bezúčelnej expresie a prázdnej výtvarnej maniery. Jeho postoj, rovnako ľudský aj umelecký, definuje pokora a skromnosť,“ uviedla riaditeľka Galérie u anjela v Kežmarku Carmen Kováčová, ktorá spolu s Galériou Encián túto výstavu organizuje. Zároveň doplnila, že autor pomocou svojich diel pozýva návštevníkov výstavy na miesta strateného času, dokáže ich vytrhnúť z každodennej uponáhľanej reality a preniesť na čarovné miesta a zákutia.

„Mlynarčík ľudí prevedie krajinou svojho detstva pod Kráľovou hoľou, vedie nás cestičkami Slovenského raja, ponúka bežnému oku skryté zákutia tatranských dolín i menej známe pohľady na majestátne tatranské štíty, zachytáva dohorievajúci život zamagurských dreveníc,“ opísala Kováčová. Maliar podľa nej starostlivo vyberá rámec krajiny, kompozíciu, osvetlenie aj ročné obdobie, kedy dané miesto vyobrazí, aby v plnej miere vynikla jeho krása. „Presvedčivo dokáže preniesť na plátno svoje vizuálne dojmy a predovšetkým ich hĺbku a intenzitu. Vydáva posolstvo o tom, že každý z nás sa vracia k svojim koreňom,“ doplnila kurátorka výstavy.

Emil Mlynarčík sa narodil v obci Vernár v okrese Poprad. Od roku 1992 je výtvarníkom v slobodnom povolaní. Žije a tvorí v obci Hôrka v okrese Poprad. Vernisáž výstavy sa začína o 13.00 h a pre verejnosť bude sprístupnená do 22. septembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM