Rôzne Tlačové správy

Výnimočný talent: Nela Gloríková zo starého gympla v Poprade pokračuje v zbieraní úspechov

Pred rokom si z celosvetového finále biologickej olympiády v gruzínskom Tbilisi priniesla striebornú medailu. Vrchol, ktorý by ju mohol tak trochu učičíkať a nechať užívať si svoje „dni slávy“. Ona sa však nenechala, pretože pred sebou vidí ďalšie štíty, z ktorých túži spoznávať záhady sveta.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočný talent: Nela Gloríková zo starého gympla v Poprade pokračuje v zbieraní úspechov
Zdroj: PR

Reč je o Nele Gloríkovej, žiačke tretieho ročníka Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade.

V zbieraní úspechov sa nezastavila. Diapazón jej záujmov je nesmierne široký, pohybuje sa však vo vodách prírodných vied. Biológia, chémia, matematika, fyzika… Rovnako okruh súťaží, na ktorých výsledky svojich výskumov zverejňuje – predmetové olympiády, Stredoškolská odborná činnosť, Festival vedy a techniky, odborné periodiká… A zbiera úspech za úspechom.

Pred pár dňami zažiarila na celoslovenskom finále biologickej olympiády. V Košiciach zaujala porotu i prítomných odborníkov svojou prácou Expanzia mediteránneho druhu večernice Hypsugo savii na sever a v najsilnejšej A-kategórii obsadila skvelé druhé miesto. Vďaka nemu si opäť vybojovala postup na medzinárodné finále, ktoré sa uskutoční v budúcom školskom roku.

Večernica Saviho (Hypsugo savii) je druh malého netopiera, ktorého výskyt na Slovensku bol prvýkrát zaznamenaný až v roku 2005. Nela sa výskumu tohto živočícha venuje už niekoľko rokov. „Na Slovensku žije takmer tridsať druhov netopierov, tento je najnovším druhom,“ zanietene vysvetľuje 18-ročná vedkyňa zo „starého gympla. Jeho výskyt v našich zemepisných šírkach je podľa nej potvrdením klimatických zmien. „Ešte pred pár rokmi žil iba v stredomorských krajinách, v dôsledku globálneho otepľovania sa postupne posúva na sever. V roku 2005 zaznamenali jeho výskyt v Bratislave, Michalovciach a Nitre, teraz už vyše štyridsaťčlenná kolónia žije aj vo Zvolene. Jeho posun na sever teda pokračuje,“ dodala Nela Gloríková naznačujúc, že jej objav by mal zaujímať najmä klimatológov.

Na tohtoročný Festival vedy a techniky pripravila pomôcku pre numizmatikov, ktorí môžu vďaka jej matematickému modulovaniu mincí ľahko zisťovať ich pravosť. Na SOČ-ke sa prezentovala prácou o možnostiach zamedzenia šírenia vírusu HIV v populácii, pre odborné časopisy pripravuje články o pavúkoch. „Vďaka internetu komunikujem s celým svetom, dostávam sa do kontaktov s odborníkmi, rozširujem si svoje vedomosti, poznatky, dostávam sa k informáciám, ktoré sú nesmierne zaujímavé a hodné ďalšieho výskumu,“ nadšene poodkrýva zdroje inšpirácií táto výnimočná študentka.

Kam sa posunie ďalej? „Na budúci rok už na ´kukučínke´ maturujem. Chcela by som potom skúsiť štúdium matematickej biológie. Viem, že snom mnohých mojich rovesníkov je odchod do zahraničia. Ja takéto túžby nemám, chcem ostať na Slovensku. Veď možností na profesionálny rast je aj tu dosť,“ uzavrela.

Tak teda držíme palce, Nela!

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM